O NAMA | KONTAKT

7 razloga zašto izolirati

U posljednje vrijeme stalno slušamo o nužnosti izolacije kako postojećih, tako i novih objekata. Jeste li se ikada pitali kakve koristi izolacija donosi stanarima i vlasnicima kuća?

Odgovor na ovo pitanje u većini slučajeva je: “Da bi troškovi grijanja bili niži.” Je li to zaista jedini razlog? Ni izdaleka, razloga je mnogo više. Pogledajmo ih u nastavku.

Ušteda

Kao što je već rečeno, uštede su jedan od glavnih razloga zašto se odlučujemo za izoliranje postojećeg ili novog objekta. Uštede ne bilježimo samo na energiji za grijanje, osjetno se naime može smanjiti i energija za hlađenje objekata ljeti, jer se dobro izolirani objekti zagrijavaju mnogo sporije.

Gotovo polovica toplinskih gubitaka kod klasičnih stambenih objekata gubi se preko građevinskih konstrukcija ovojnice zgrade, dakle fasade, krova i podova iznad tla. Iz toga možemo izdvojiti najnužnije izolacijske mjere.

Do 20% manju potrošnju energije moći ćemo zabilježiti ako ćemo izolirati i krov – kosi ili ravni krov.

Mudra investicija

Trenutne okolnosti na tržištu zahtijevaju puno opreza kod investicija. Jedna od rijetkih investicija sa zajamčenim dugoročnim prinosom je izolacija objekta.

Primjer izračuna ušteda i razdoblja povrata kod izolacije krova

Kod prosječno velikog krova od 120 m2 potrošnja je 620 l loživog ulja potrebnog za grijanje loše izoliranog krova (5 cm izolacije), a 130 l loživog ulja kod dobro izoliranog krova (30 cm izolacije). Razlika u potrošnji je samo za krov 490 litara po sezoni. Trenutno to znači ca. 800* KM uštede po sezoni grijanja samo zbog dodatne izolacije krova!

Investicija u dodatnu izolaciju (25 cm  Knauf Insulation Unifit 035) iznosi 1.800* KM, što znači da se investicija u izolaciju u tom slučaju vraća za 2,2 godine. U nastavku vijeka trajanja objekta investicija u dodatnu izolaciju mansarde donosi čistu dobit.

* U obzir su uzete trenutne cijene energenta i izolacije.

Kvaliteta zraka u prostoru

Staklena vuna Knauf Insulation ECOSE® Technology ne sadrži fenol formaldehidna veziva nego veziva na prirodnim osnovama što proizvodu daje poseban pečat održivosti koji je potvrdio i međunarodni certifikat Indoor Air Comfort. Materijal se prilikom rezanja ne praši, nema mirisa, mekan je na opip i ne nadražuje kožu. Sve to su i prednosti koje omogućavaju povoljnije uslove za rad na samoj ugradnji.

Staklena vuna nove generacije Knauf Insulation proizvedena prema postupku ECOSE® Technology dobila je nagradu za najbolji proizvod “zelene privrede” što je izdvaja od drugih klasičnih izolacija.

Buka

Za sve konstrukcije vrijedi da moraju biti primjereno izolirane i to ne samo toplinski nego i zvučno. Zvučna izolacija posebno je bitna kod pregradnih zidova i u podnim konstrukcijama. Zvuk se po zgradama može širiti na više načina. Kod podnih govorimo o udarnom zvuku.

Udarni zvuk uzrokuju različiti udarci u pod, pa i hodanje. Kod loše zvučne izolacije podne konstrukcije prekomjerni udarni zvuk posebno čuju osobe u donjim prostorima, a može ga se čuti po cijeloj zgradi. Vlaknasta struktura mineralnih izolacija vrlo dobro prigušuje buku i udarni zvuk.

Okoliš

S dostatnom i pravilnom izolacijom objekata možemo uštedjeti velike količine energije i bitno pripomoći očuvanju okoliša u globalnom smislu.

Izolacija ovojnice zgrade kao što je već rečeno, može pripomoći prepoloviti potrošnju energije za grijanje ili hlađenje. Izolacijom objekata aktivno brinemo o okolišu i smanjujemo njegovo onečišćenje.

Sigurnost

Kad govorimo o sigurnosti stanovanja u objektu, mislimo na vrlo široku paletu “sigurnosnih mjera”. Na ovome mjestu ograničit ćemo se na sigurnost građevinskih konstrukcija u smislu požarne sigurnosti.

Požar je uništavajuća vatra koja osim ljudskih žrtava i neposredne materijalne štete predstavlja i veliku opasnost za okolinu. Brojni nekontrolirani procesi u atmosferu ispuštaju cijeli niz vrlo otrovnih plinova. Uz poznavanje statistike i katastrofalnih posljedica požara, investitori su sve više skloni koristiti negorive izolacijske materijale koji ne potiču širenje požara, a time i dramatično smanjuju posljedice požara te omogućavaju sigurnu evakuaciju ljudi i imovine.

Značenje požarne sigurnosti objekata naglašava i nova požarno-tehnička smjernica koja za određene tipove objekata već zahtijeva obaveznu upotrebu negorivih materijala.

Mineralne izolacijske vune – kamena vuna Knauf Insulation te staklena vuna Knauf Insulation ECOSE Technology imaju najviši mogući razred odziva na vatru – to je razred A1 što znači da je materijal u potpunosti negoriv i ne doprinosi razvoju požara!

Očuvanje vrijednosti objekta

S obzirom na razvoj događaja, energetsko stanje objekta u smislu izolacije i potrošnje energije postaje odlučujuće kod određivanja cijene objekta.

Kupci su svjesni kakva ih investicija čeka prilikom kupovine energetski nesaniranog objekta i zato će cijene takvih objekata svakako biti bitno niže. Drugim riječima, kvalitetno izoliran objekat na tržištu će moći postići bitno višu cijenu.

Izolacija

Zašto vuna NE MOŽE BEZ FOLIJE kod izolacije potkrovlja?

Ako želite zdrav i udoban život u svom potkrovlju, morate ga izolovati mineralnim vunama. Isto tako, trebalo bi da znamo da samo postavljanje mineralnih...

12 razloga za izolaciju potkrovlja mineralnom vunom Knauf Insulation!

Izolacija se uglavnom radi jednom u životu i zato je treba uraditi najbolje i najkvalitetnije moguće. Na tržištu je mnogo opcija, a proizvodi kompanije...

IZOLACIJA FASADE

Toplinska izolacija vanjskog zida (fasade) ključni je element kod toplinske, protupožarne i zvučne zaštite stambenih objekata. Toplinski gubici kroz vanjske zidove u prosjeku predstavljaju...

Vaša pitanja: Izolacija krovišta i zidova brvnare

Danas sa vama dijelimo pitanje našeg pratioca Zlatka: Pitanje: "Poštovani, U mojim ranijim obraćanjima, Vaši savjeti u pogledu vrste kamene vune, paropropusne-vodonepropusne  folije i parne brane su...

Vaša pitanja: Izolacija tavana iznad stana

I danas sa vama dijelimo savjete naših stručnjaka! Ukoliko i vi imate potrebu sa nama podijeliti neki slučaj gdje ste u nedoumici prilikom gradnje...

Zašto nam je potrebna zaštita od buke?

Posljednjih godinu i po dana ostavili su velike posljedice na nas. Konačno smo zdravlje i vlastitu dobrobit stavili u središte svega što radimo i...

Krovni prozori

Smart Home rješenja za unapređenje potkrovlja

Potkrovlje ima značajan potencijal za transformaciju vašeg životnog prostora u udobnije i efikasnije okruženje. Jedan od ključnih aspekata unapređenja vašeg potkrovlja leži u ugradnji...

Zašto su roletne važne (i) za krovne prozore

Topli i sunčani ljetni dani su fantastični, ali direktna sunčeva svjetlost može zagrijati vaš dom do nepodnošljivih temperatura. Za najbolju zaštitu od toplote, sunčeva...

Kako čistiti i održavati VELUX krovne prozore

Krovni prozori ne samo da unose prirodno svjetlo u naše domove, već i daju estetsku privlačnost i funkcionalnost životnim prostorima. VELUX, renomirani proizvođač ovih...

Uobičajene zablude o zamjeni krovnih prozora – konačno su razotkrivene

Kada je reč o projektima unapređenja doma, zamjena krovnih prozora, često se vezuje za čitav niz zabluda koje mogu odvratiti vlasnike kuća od preuzimanja...

Kreiranje omiljenog prostora u potkrovlju

Svi želimo da živimo u domu koji nam savršeno odgovara. Mjesto u koje kada uđemo možemo da se osjećamo kao da smo stigli na...

10 ideja za krovne prozore u kupaonici

Sve više postajemo svjesni uloge dnevne, prirodne svjetlosti u našem životu, svim benefitima koje prirodna svjetlost ima na naš organizam, kako na naše tijelo...