O NAMA | KONTAKT

VELUX kuća budućnosti: Zu- Haus, Austrija

Uzimajući holistični pristup energiji, udobnosti i okolišu, projektni tim odlučio je da razvije koncept Aktivne kuće sa visokim stmabenim kvalitetima. Mala lokacija, smještena između dvije postojeće zgrade, ranije sadržala objekat za stoku: novi dizajn bi ponudio idealne moderne uslove za život, a još uvijek odavajući počast prošlosti.

Profil kuće

Selo Auersthal se nalazi u Austriji, regija Weinviertel koju karaktrišu gusto naseljena sela, sa prekrasnim ulicama obloženim vinskim podrumima, i blago brdovit krajolik. Na kraju sela, porodica Döllinger-Tsao je odlučila da stari ambar pretvori u novi dom koji će ih povezati sa vlasnikovim roditeljima, koji žive vrata do. Ekološki svjesne porodice pronašao je arhitekta Martin Rührnschopf, koji je poznat po osjetljivom pristupu arhitekturi i koji je ekološki orjentisan – a već ima nekoliko završenih projekata u okolini Beča. Na mjestu gdje se nalazio stari ambar, Rührnschopf je stvorio dom od 129 m2  koji je zadržao orginalni farmerski izgled, koristeći se modernim elementima. Savremeno tumačenje ambara nastavlja sve do unutrašnjosti, sa stubovima, pratećim strukturnim elementima, stropnim gredama i krov od drveta.

Arhitekta je zadržao i reinterpretirane funkcionalne, tradicionalne elemente, uključujući ventilacione proreze i klizna vrata od ambara, koja sada porodici omogućavaju da lakše otvore svoj dom prema ulici ili da zaštite svoju privatnost. Kako je i planirano, Zu-haus povezuje kuću sa roditeljskom koja se nalazi odma do ambara. Projekat je završen 2013 godine, a Zu – haus se uklopila u ovo tipično selo Weinviertel, zrači jednostavnošću, šarmom koji oblikuje ovaj krajolik stoljećima.

Faktor dnevne svjetlosti

Kada je faktor dnevne svjetlosti ispod 2%, sobe uglavnom izgledaju dosadno i velika je upotreba električne rasvjete, dok će unutrašnjost sa faktorom dnevne svjetlosti iznad 5% izgledati mnog svjetlije i veselije. Simulacije su napravljene uz pomoć VELUX vizualizera za dnevnu svjetlost, softverskog alata posvećenom dizajnu i analizi dnevnog svjetla. Za više detalja, i preuzimanje alata posjetite http://viz.velux.com.

Ključni elementi dizajna&dostignuća

Dnevna svjetlost

Dizajnerski tim fokusiran na područje dnevnog boravka sa dovoljno dnevne svjetlosti tokom oblačnih i maglovitih dana koji su karakteristični za regiju Weinviertel tokom jeseni i zime.

Kombinacija velikih vertikalnih ostakljenja na južnoj strani i dobro postavljeni krovni prozori garantuju izobilje dnevnog svjetla, doprinose dobrodošlici te čine da unutrašnjost izgleda prostranije. Zahvaljujući ovome, namjerna upotreba zenit svjetla (svjetlo koje pada odozgo, pruža i do 3 puta više svjetlosti tokom oblačnih dana nego svjetlost koja dolazi sa strane kroz vertikalnu stolariju) može dovesti svjetlost i do zadnje strane prizemlja. Kombinacija obilja dnevne svjetlosti, bijelih zidova, svijetlog drveta i betonskih podova stvara fascinantno svijetlo raspoloženje.

Faktor dnevne svjetlosti je jedna od najjednostavnijih i najčešće korišćenih metoda mjerenja dnevne svjetlosti. Što je veći faktor, dostupnost dnevne svjetlosti je veća. Sobe sa faktorom dnevne svjetlosti 2% se smatraju prosječno osvijetljenim, dok one sa faktorom od 5% ili više ukazuju na vrlo svijetle sobe.

Prilikom ocjene Zu-haus ustanovljeni faktori dnevne svjetlosti u dvije različite prostorije pod krovom bili su 6,6% i 8,3% – izuzetan rezultat s obzirom na standard DIN 5034-4 koji kaže da je preporučeni faktor dnevne svjetlosti u centru sobe najmanje 0,95%.

Zaštita od ljetnh vrućina

Dok je dovoljna količina dnevnog svjetla poželjna, prekomjerna toplota nije. Masivni zidovi i betonski podovi u prizemlju stvaraju efekat masivnog skladišta i značajno usporavaju zagrijavanje prostorija. Efektivna vanjska sjenila igraju važnu ulogu, sprečavaju prekomjernu sunčevu toplotu tokom ljeta dok pušraju dovoljnu količinu dnevne svjetlosti u prostoriju.

Jedra su se pokazala kao vrlo učinkovito rješenje za zaštitu od sunca na terasi a ujedno i stvaraju hlad u dnevnom bravku. Na strani koja je okrenuta ulici, letvice kliznih vrata ambara štite od jutarnjeg sunca koje je ljeti prilično intenzivno. Krovni prozori su opremljeni prozirnim električnim roletnama programiranim na automatsku primjenu od samog jutra, tokom vrelih ljetnih dana. Okućnica Zu-haus je takođe dio energetskog koncepta, sa planskim rasporedom listopadnog drveća koje stvara prirodni hlad i mikroklimu u ljetnim mjesecima.

Inovativni koncept ventilacije sa automatizovanim prozorima

Porodica Döllinger-Tsao nije željela da se u Zu-haus ugradi mehanička ventilacija. U ranim fazama dizajniranja, Rührnschopf određuje idealno pozicioniranje vertikalnih i krovnih prozora koji će pružiti potreban dovod zraka i adekvatne otvore za odlazak istog.

Vertikalni prozori sa skrivenim motorima djeluju kao dovod za zrak , dok VELUX INTEGRA® krovni prozori , takođe sa skrivenim motorima, puštaju zrak vani. Rezultat sistema prirodne ventilacije stvara tzv. efekat dimnjaka i pruža maksimalnu korist bez potrošnje energije i minimalnu upotrebu tehnologije.

Tokom grijne i prelazne sezone, CO2 senzori instalirani na različitim mjestima poslat će signal električnim prozorima koji se automatski otvaraju. Po preporuci istraživača higijene Peter Tappler, Zu-haus ne dobiva ni previše ventilacije (što bi dovelo do gubitka toplotne energije) ni premalo (zbog higijenskih i zdravstvenih razloga).

Sredinom ljeta, CO2 senzori se isključuju i sistem se prebacuje na prirodno hlađenje putem ciljane ventilacije kako bi se osigurala uravnotežena i  udobna temperatura. Bez obzira na to da li su ukućani kod kuće ili ne , ugrađeni timer otvara prozore u 10 sati ujutro i ponovo ih zatvara u 19:30. Tokom noći, prirodno ventilaciono hlađenje pomaže da se komponente zgrade, koje se zagriju tokom dana, ohlade. Ova metoda ventilacije uz pomoć prozora radi bez ulazne energije  – pasivno hlađenje – i daje bitan doprinos za ugodnu klimu tokom ljeta.

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru pokazala je konstantnu koncentraciju CO2 daleko ispod 1000 ppm. To odgovara definiciji ” posebno visoke kvalitete zraka u zatvorenom prostoru” prema ÖNORM EN 13779.

 

Dizajn uštede energije

Zu-haus tim tražio je da se razvije jednostavan, ali efikasan koncep izgradnje koji će biti robustan, prijateljski i niskotehnološki. Dizajn osigurava omotač oko zgrade sa visokim stepenom toplotne izolacije – i visokim stepenom očuvanja topline. Ciljano korištenje solarne energije kroz ostakljenje sa južne strane, u kombinaciji sa masivnom ostavom, smanjuje preostale zahtjeve za toplotom na minimum. Kondezacijski kotao na gas koji se nalazi u susjednoj kući snadbijeva kuću toplotnom energijom pored peći na drva koja se nalazi u dnevnom boravku. Toplota se distribuira kroz podno i zidno grijanje.

Materijal i ekologija

U cijeloj Zu-haus, materijal odražava naglasak na ljudsku udobnost, promišljenost, modernu estetiku i ekološku svijest. Tradicionalno drvo, cigla, željezo i kamen, ne samo da stvaraju osjećaj izdržljivosti, zato što su odrađeni sa velikom pažnjom na detalje, već daju topao i miran sjaj. Temeljna plča je izolovana sa pjenasto staklenim šljunkom. Zidovi, napravljeni od šupljine blokova su malterisani krečnim malterom sa vanjske strane. U unutrašnjosti, neke od unutrašnjih površina zida su pokrivene starom glinom koja se uspjela spasiti prilikom rušenja te na taj način odaju počast starom ambaru. Pod u prizemlju se sastoji od golog betona koji se izgladio prilikom procesa stvrdnjavanja. Ovaj postupak, uključujući i tretman naknadnog voska, proizveo je sjaj i površine učinio visoko otpornim sa prirodnim izgledom. Krov je izolovan drvenim vlaknima; unutrašnje komponente su napravljene od sirovog čelika sa nauljanim površinama.

 

Partneri projekta:

Building technology concept & planning and site supervision:

Martin Rührnschopf, arhitekta

Static & timber construction and roofing:

Zwang GesmbH, Bockfließ

Building physics & master builders work:

Eder Bau GmbH, Zistersdorf

Daylight & ventilation planning:

VELUX Österreich GmbH, Wolkersdorf

Izolacija

Zašto vuna NE MOŽE BEZ FOLIJE kod izolacije potkrovlja?

Ako želite zdrav i udoban život u svom potkrovlju, morate ga izolovati mineralnim vunama. Isto tako, trebalo bi da znamo da samo postavljanje mineralnih...

12 razloga za izolaciju potkrovlja mineralnom vunom Knauf Insulation!

Izolacija se uglavnom radi jednom u životu i zato je treba uraditi najbolje i najkvalitetnije moguće. Na tržištu je mnogo opcija, a proizvodi kompanije...

IZOLACIJA FASADE

Toplinska izolacija vanjskog zida (fasade) ključni je element kod toplinske, protupožarne i zvučne zaštite stambenih objekata. Toplinski gubici kroz vanjske zidove u prosjeku predstavljaju...

Vaša pitanja: Izolacija krovišta i zidova brvnare

Danas sa vama dijelimo pitanje našeg pratioca Zlatka: Pitanje: "Poštovani, U mojim ranijim obraćanjima, Vaši savjeti u pogledu vrste kamene vune, paropropusne-vodonepropusne  folije i parne brane su...

Vaša pitanja: Izolacija tavana iznad stana

I danas sa vama dijelimo savjete naših stručnjaka! Ukoliko i vi imate potrebu sa nama podijeliti neki slučaj gdje ste u nedoumici prilikom gradnje...

Zašto nam je potrebna zaštita od buke?

Posljednjih godinu i po dana ostavili su velike posljedice na nas. Konačno smo zdravlje i vlastitu dobrobit stavili u središte svega što radimo i...

Krovni prozori

Smart Home rješenja za unapređenje potkrovlja

Potkrovlje ima značajan potencijal za transformaciju vašeg životnog prostora u udobnije i efikasnije okruženje. Jedan od ključnih aspekata unapređenja vašeg potkrovlja leži u ugradnji...

Zašto su roletne važne (i) za krovne prozore

Topli i sunčani ljetni dani su fantastični, ali direktna sunčeva svjetlost može zagrijati vaš dom do nepodnošljivih temperatura. Za najbolju zaštitu od toplote, sunčeva...

Kako čistiti i održavati VELUX krovne prozore

Krovni prozori ne samo da unose prirodno svjetlo u naše domove, već i daju estetsku privlačnost i funkcionalnost životnim prostorima. VELUX, renomirani proizvođač ovih...

Uobičajene zablude o zamjeni krovnih prozora – konačno su razotkrivene

Kada je reč o projektima unapređenja doma, zamjena krovnih prozora, često se vezuje za čitav niz zabluda koje mogu odvratiti vlasnike kuća od preuzimanja...

Kreiranje omiljenog prostora u potkrovlju

Svi želimo da živimo u domu koji nam savršeno odgovara. Mjesto u koje kada uđemo možemo da se osjećamo kao da smo stigli na...

10 ideja za krovne prozore u kupaonici

Sve više postajemo svjesni uloge dnevne, prirodne svjetlosti u našem životu, svim benefitima koje prirodna svjetlost ima na naš organizam, kako na naše tijelo...