O NAMA | KONTAKT

Da li ste pripremili vaše potkrovlje za ljeto?

Kada pričamo o Energetskoj efikasnosti (EE), gotovo uvijek pričamo o grijanju, odnosno uštedi u računu za grijanje koji plaćamo u toku grijne sezone. I to bi bilo sasvim u redu kada ne bismo imali, za mnoge – omiljeno godišnje doba – LJETO.

Lijepo vrijeme, sunčanje i kupanje na rijeci, zabava do uveče a kada dođemo u naš stan u potkrovlju – vruće! Ima li rješenja a da to nije – klima uređaj cijeli dan pa i noć?

Dobra vijest je da ima! A dobra stvar je da ako o svemu gore rečenom razmišljamo na vrijeme – kada rješavamo toplotnu izolaciju potkrovlja, možemo dobiti zaštitu od hladnoće zimi ali i zaštitu od prekomerne toplote ljeti.

Bitno je reći i to da se, u Pravilniku o EE koji je trenutno na snazi, ne proračunava energija koja je potrebna za klimatizaciju, osvjetljenje, hlađenje i ostale tipove energije. Iz tog razloga mnogi se za rješenje termoizolacije potkrovlja isključivo oslanjaju na dostizanje gore pomenutog koeficijenta ne razmišljajući mnogo koji izolacioni materijal primjeniti.

Upravo na ovom mjestu možemo mnogo pogriješiti jer se ne ponašaju svi materijali isto kada je u pitanju zaštita od prekomjerne toplote ljeti dok u zimskom periodu te razlike ne dolaze do izražaja.

ŠTA JE RJEŠENJE KOJE ĆE ZADOVOLJITI I LJETNJI I ZIMSKI REŽIM?

Prije svega, to je kombinacija različitih materijala kao termoizolacije (staklena i kamena mineralna vuna) ali i odgovarajuće krovne folije koje čine čitav ovaj sklop energetski efikasnim.

Kako to izgleda kao sistem možete vidjeti na slici ispod:

Homeseal-LDS-objasnjenje-2018.jpg

Prvo što svakako upada u oči je debljina ugrađene izolacije – da bismo zadovoljili minimalne zahtjeve Pravilnika moramo ugraditi između 26 i 30 cm termoizolacije pa je za jedan klasični drveni krov potrebno ugraditi temoizolaciju između rogova ali i ispod nivoa rogova.

Ovdje dolazimo do tačke kada je bitno napraviti kvalitetan izbor ako želimo da u ovom momentu riješimo i ljetnji režim korištenja potkrovlja.

Šta su opcije?

Ako pričamo o upotrebi temoizolacionih materijala vlaknaste strukture koji su prirodan izbor za ovu poziciju možemo da upotrebimo:

  • staklenu mineralnu vunu
  • kamenu mineralnu vunu
  • kombinaciju staklene i kamene mineralne vune

Na slici možete vidjeti upravo posljednju ali pravu opciju.

Zašto je ova kombinacija optimalno rješenje, bar kada su proizvodi Knauf Insulation-a u pitanju:

  • Kamenu mineralnu vunu stavljamo između rogova jer zbog većih gustina u odnosu na staklenu vunu, osjetno bolje blokira prolazak toplote u potkrovlje (naravno u ljetnjem periodu) i čini da se potkrovlje zaštiti od prodora toplote u najtoplijem dijelu dana. Preporučen proizvod: NaturBoard FIT PLUS.
  • Staklena mineralna vuna ispod nivoa rogova – jasno je i sa slike da je boja staklene vune prirodne braon boje što je jedinstveno u svijetu staklenih vuna! A zašto je braon boje? Knauf Insulation staklena vuna je proizvedena sa ECOSE tehnologijom tako da u sebi nema teško isparljive sastojke kao što je formaldehid i vezivo je potpuno na prirodnoj bazi!. Upravo iz tog razloga je idealna za postavljanje u dijelu ka unutrašnjem prostoru tako da postaje svojevrsni filter unutrašnjeg vazduha u prostoriji. Kao potvrdu gore rečenog svi ECOSE proizvodi staklene vune nose GOLD Eurofins sertifikat koji potvrđuje izrečene stavove o kvalitetu. Preporučen proizvod:UNIFIT 035.
  • i naravno, obavezna primjena krovnih folija (paropropusne – vodonepropusne ispod krovnog pokrivača i prane brane sa donje, toplije strane izolacije). Preporučeni proizvodi: LDS 5 Silk, LDS 200, LDS 0.02, LDS Solifit
  • završna obrada sa unutrašnje strane –svakako je preporuka Knauf sistem suvomontažnog zida sa potrebnom podkonstrukcijom.

Tek ovako sklopljeno rješenje potkrovlja će omogućiti da pored odličnih rezultata u zimskom periodu dobijete i odličnu zaštitu od prekomjerne toplote ljeti. Neko će reći – tu je klima uređaj, kada sam ga već kupio neka i hladi, ako treba i cijelu noć!.

Može biti opcija ali očekivani rast cijene električne energije sigurno će značajno uvećati vaše račune a mnogi kažu da pretjerana upotreba klima uređaja i nije baš naročito dobra za naše zdravlje.

kamena-i-staklena-vuna-da-li-ste-pripremili-potkrovlje-2018.jpg

Svakako, sve mjere koje čine da trošimo manje energije ali da ne žrtvujemo komfor jesu prave mjere energetske efikasnosti u jednom objektu –  iako ne ulaze u proračun energetskog razreda objekta svakako ulaze u ljetnji budžet i potrebnu količinu novčanica za plaćanje računa za el. energiju.

Da se na trenutak vratimo na zakonsku regulativu i Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada tamo možemo naći već poznata ograničenja – propisane maksimalne vrijednosti koeficijenta prolaza toplote Umax koji za kose ( i ravne) krovove iznosi Umax=0,15 W/m2K ( vidi tabelu ispod).

potkrovlje_tabela.png

Još jednom ćemo napomenuti da sve blagodeti koje smo pisali za ljetnji režim možemo da dobijemo praktično gratis ako dobro osmislimo rješenje izolacije kosog krova.

Nadamo se da smo vas zainteresovali da razmislite i o načinu izolacije kosog krova vašeg potkrovlja.

Javite nam ako ste primjenili gore navedene preporuke kada prođe ljetnja sezona i prenesite da li ste osjetili blagodeti udobnog spavanja i smanjenog računa za el.energiju za bar toliko da se u prijatnom ambijentu potkrovlja sa društvom počastite nekim omiljenim pićem kao osvježenjem.

Kontaktirajte i Vi KNAUF INSULATION stručnjake za besplatne savjete!

Za sva dodatna pitanja, savjete, besplatnu tehničku podršku ili proračune, kontaktirajte nas putem linka: https://www.knaufinsulation.hr/pitajte-nas-0 ili na mail adresu: kakoizolirati@knaufinsulation.com.

Najbliže prodajno mjesto KNAUF INSULATION proizvoda za izolaciju možete pronaći OVDJE.

Rado ćemo Vam odgovoriti na pitanja, pomoći sa korisnim savjetima, pružiti tehničku podršku te napraviti besplatnu kalkulaciju potrebnog materijala za izgradnju.

 

Izolacija

12 razloga za izolaciju potkrovlja mineralnom vunom Knauf Insulation!

Izolacija se uglavnom radi jednom u životu i zato je treba uraditi najbolje i najkvalitetnije moguće. Na tržištu je mnogo opcija, a proizvodi kompanije...

IZOLACIJA FASADE

Toplinska izolacija vanjskog zida (fasade) ključni je element kod toplinske, protupožarne i zvučne zaštite stambenih objekata. Toplinski gubici kroz vanjske zidove u prosjeku predstavljaju...

Vaša pitanja: Izolacija krovišta i zidova brvnare

Danas sa vama dijelimo pitanje našeg pratioca Zlatka: Pitanje: "Poštovani, U mojim ranijim obraćanjima, Vaši savjeti u pogledu vrste kamene vune, paropropusne-vodonepropusne  folije i parne brane su...

Vaša pitanja: Izolacija tavana iznad stana

I danas sa vama dijelimo savjete naših stručnjaka! Ukoliko i vi imate potrebu sa nama podijeliti neki slučaj gdje ste u nedoumici prilikom gradnje...

Zašto nam je potrebna zaštita od buke?

Posljednjih godinu i po dana ostavili su velike posljedice na nas. Konačno smo zdravlje i vlastitu dobrobit stavili u središte svega što radimo i...

Šta su toplinski gubici i kako ih smanjiti?

Odlučili ste sagraditi ili obnoviti kuću i susreli ste se s pojmom toplinske izolacije i pitate se šta je to i koju funkciju ima?...

Krovni prozori

Zašto su roletne važne (i) za krovne prozore

Topli i sunčani ljetni dani su fantastični, ali direktna sunčeva svjetlost može zagrijati vaš dom do nepodnošljivih temperatura. Za najbolju zaštitu od toplote, sunčeva...

Kako čistiti i održavati VELUX krovne prozore

Krovni prozori ne samo da unose prirodno svjetlo u naše domove, već i daju estetsku privlačnost i funkcionalnost životnim prostorima. VELUX, renomirani proizvođač ovih...

Uobičajene zablude o zamjeni krovnih prozora – konačno su razotkrivene

Kada je reč o projektima unapređenja doma, zamjena krovnih prozora, često se vezuje za čitav niz zabluda koje mogu odvratiti vlasnike kuća od preuzimanja...

Kreiranje omiljenog prostora u potkrovlju

Svi želimo da živimo u domu koji nam savršeno odgovara. Mjesto u koje kada uđemo možemo da se osjećamo kao da smo stigli na...

10 ideja za krovne prozore u kupaonici

Sve više postajemo svjesni uloge dnevne, prirodne svjetlosti u našem životu, svim benefitima koje prirodna svjetlost ima na naš organizam, kako na naše tijelo...

Trendy dekoracija za praznike 2023.

Kako se praznična sezona približava, vrijeme je da u svoj dom unesete toplinu i šarm novogodišnjih praznika. Ove godine, trendovi u kućnom dekoru okreću...