O NAMA | KONTAKT

Vrste krovova i na koji način diktiraju uređenje stana u potkrovlju

Krov štiti od padavina i vjetra te ostalih vremenskih uticaja, ali ima funkciju i osiguravanja toplinske izolacije. Kada je riječ o stanu u potkrovlju, važan faktor su sama visina i nagib krova. Prema njima ćete morati prilagoditi raspored prostorija, ali i namještanje svake pojedine sobe. Bez obzira na vrstu krova, odnosno njegovu visinu i nagib, ne treba brinuti o tome hoće li u prostoru biti dovoljno dnevnog svjetla i svježeg zraka jer različiti modeli krovnih prozora nude niz mogućnosti za ugradnju.

Vrste krovova i njihov oblik

Ovisno o nagibu postoje dvije vrste krovova, a to su ravni i kosi krov.

  • Kosi krovovi uglavnom imaju nagib 30 do 60 stepeni, a takav krov je najčešće pokriven crijepom.
  • Ravni krovovi su oni malog nagiba, od 3% do 10% te se najčešće rade na ravnim drvenim stropnim konstrukcijama ili na ravnim masivnim, najčešće betonskim stropovima.
  • Osim na ravne ili kose, prema obliku dijelimo ih i na jednoslivni krov (krov na jednu vodu), dvoslivni krov (krov na dvije vode) i višeslivni krov (krov na više voda).

Odlični za stanove u potkrovlju su i mansardni ili lomljeni krovovi, a riječ je o posebnoj konstrukciji s izlomljenim krovnim površinama, odnosno konstrukciji od dva krova različitih visina. Dio krova od gornjeg sprtnog stropa ima veliki nagib krova te veći potencijal za uređenje stambenog prostora. Danas su mansardni krovovi vrlo rijetki, a najpopularniji su ipak tradicionalni krovovi nagiba 30 do 40 stepeni.

Kosine i visina krova diktiraju uređenje

Upravo o vrsti krova ovisi kolika će biti iskoristivost prostora u potkrovlju, a vrlo važan faktor je i visina parapetnog zida ispod kosih krovova. Sama visina će odrediti i vrstu namještaja za vaš stan, ali i kako ćete rasporediti svoj životni prostor. Savjet je da središnja visina stropa iznosi najmanje 250 cm, što zapravo omogućuje nesmetano kretanje u prostoru. Dijelovi u kojima će biti prostor za sjedenje poput fotelja, sjedećih garnitura i radnih stolova može biti nešto niži.

Savjet za odabir krovnog prozora:

Jedna od uloga prozora je pružiti otvoren pogled na okoliš. Zato bi, ukoliko je moguće, donji rub krovnog prozora trebao biti na visini od 90-110 cm, što omogućuje dobar pogled i dok sjedite. Istovremeno bi, radi što lakšeg rukovanja, gornja ručka trebala biti unutar dosega ruke – na visini od 185-220 cm. Kako bi ovi uslovi bili zadovoljeni, potrebno je odabrati odgovarajuću dužinu prozora, što će kod krova manjeg nagiba zahtijevati duži prozor nego kod krova većeg nagiba.

Kod strmijih krovova, središnja visina potkrovlja može biti nešto viša pa čak i do visine šest metara te se u tom dijelu može napraviti galerija. Osim što je to dodatni prostor koji može poslužiti kao spavaća, dječja ili radna soba, galerija će stanu dati poseban šarm.

Pravi odabir krovnih prozora

U slučaju da je potrebna sanacija i rekonstrukcije krova, bez obzira kakav oblik krova odaberete kombinovanje dva ili više krovnih prozora je idealno rješenje.

Da li ste znali?

Na primjer, ugradnja tri krovna prozora u nizu daje 2 do 3 puta više svjetlosti od klasično okomito postavljenih prozora istih dimenzija. Samim tim moguće je u prostorijama poput dnevnog boravka, spavaće sobe ili trpezarije ostakliti velike krovne površine.

Obratite pažnju i na slijedeće:

  1. Dimenzije i broj krovnih prozora

VELUX krovni prozori izrađuju se u standardnim dimenzijama koje odgovaraju većini postojećih krovnih konstrukcija. Budući da se krovni prozori ugrađuju između rogova, širina prozora trebala bi biti nešto manja od svijetlog razmaka između rogova. Sa svake strane okvira prozora trebalo bi ostati 2–3 cm prostora za toplinsku izolaciju (npr. odgovarajući svijetli razmak između rogova za prozor širine 78 cm je 82–84 cm). No razmak između rogova nije ograničavajući faktor – rezanjem roga i izradom premosnice krovna konstrukcija ostaje i dalje dovoljno stabilna, a mogućuje se ugradnja većeg prozora. Veća staklena površina može se postići i grupnom ugradnjom većeg broja krovnih prozora.

  1. Veličina potrebne staklene površine

Okvirna preporuka za pravilno osvjetljenje prostora je da staklena površina iznosi 1/7 površine poda prostorije. To znači da prostorija površine 21m2 zahtijeva otprilike 3m2 staklene površine. No optimalan broj, dimenzija i raspored krovnih prozora ovisi i o namjeni prostorije, tj. količini svjetla

koja je potrebna (npr. radni prostori i prostori za dnevno boravljenje zahtijevaju više svjetla od spavaćih soba), te o pogledu koji želite postići.

  1. Način rukovanja/otvaranja

Središnji ovjes je karakteristika gotovo svih modela VELUX krovnih prozora. Ručka za upravljanje se nalazi na gornjoj strani prozora što omogućuje jednostavnije rukovanje kada je prozor postavljen na visini koja omogućuje pogled na okoliš. Velika prednost središnjeg ovjesa je mogućnost rotacije cijelog krila čime vanjsko staklo postaje dostupno za čišćenje. Takav način otvaranja također omogućuje smještanje namještaja ispod prozora. Visoko postavljenim prozorima upravlja se pomoću šipke za rukovanje ili daljinskog upravljača. U situacijama kada je nagib krova blaži, a parapetni zid visine 110-150 cm, najbolje rješenje su krovni prozori s dodatnom donjom ručkom, pomoću koje se cijelo krilo može gurnuti prema van oko gornjeg ovjesa.

Najbolji način za otvaranje krovnog prozora je pomoću ručke na gornjem dijelu prozora, tj. sa središnjim ovjesom (1). Električno upravljanim krovnim prozorom upravlja se daljinski (2). Krovni prozori s dvostrukim ovjesom, tj. dodatnom ručkom u donjem dijelu otvaraju se oko središnjeg, ali i oko gornjeg ovjesa pa omogućuju neometan panoramski pogled (3).

 VELUX ima rješenje i za ravni krov!

Uz VELUX prozore za ravni krov sada je još lakše donijeti svjetlost i svjež vazduh u prostorije pod ravnim krovom. Širok izbor VELUX prozora za ravni krov nudi klasičnu kupolu, i još dva nova modela – ravno i zakrivljeno staklo. Odaberite neku od nekoliko veličina te načina upravljanje.

Sve o VELUX prozorima za ravni krov možete pronaći OVDJE!

A šta kod mračnih prostorija bez prozora?

Sve one prostorije u stanu osuđene na umjetnu rasvjetu sada mogu oživjeti dovodeći prirodno svjetlo preko VELUX svjetlosnog tunela koji vodi od krovne plohe do stropa prostorije. Hodnici i garderobe usred stana, kupaonice i kuhinje bez prozora, premračne spavaće ili radne sobe sada mogu uloviti zrake sunca s krova i usmjeriti ih u nedovoljno osvijetljene prostore pod krovom. Možete dodati VELUX svjetlosnu cijev za svjetlosni tunel svugdje gdje je prostor između krova i plafona 6 m ili manje. Hodnici, kuhinje, kupatila, spavaće sobe, kućni uredi – jedina granica je vaša mašta!

Više informacija o VELUX svjetlosnim tunelima potražite na zvaničnoj VELUX STRANICI!

U svakom slučaju, koji god VELUX krovni prozor odaberete nećete pogriješiti – VELUX krovni prozori i rješenja prilagođeni su svim vašim potrebama i budžetima! Ukoliko imate još neku dilemu vezanu za krovne prozore preporučujemo da pročitate i naš članak KAKO ODABRATI PRAVU POZICIJU I VRSTU PROZORA?

TREBATE STRUČAN SAVJET? JAVITE SE!

Ukoliko i Vi želite besplatne savjete, konsultacije VELUX stručnjaka, izlazak na teren i obračun vezan za ugradnju krovnih prozora i opreme javite se!

Za sva dodatna pitanja, savjete, besplatnu tehničku podršku vezano za VELUX krovne prozore javite nam se putem kontakt forme: https://www.velux.ba/pomoc-i-savjeti/kontaktirajte-nas ili pozovite VELUX na broj telefona: +387 33 626 494.

Najbliže prodajno mjesto VELUX  krovnih prozora i opreme, kao i kontakte ovlaštenih majstora možete pronaći OVDJE.

 

 

Izolacija

Zašto vuna NE MOŽE BEZ FOLIJE kod izolacije potkrovlja?

Ako želite zdrav i udoban život u svom potkrovlju, morate ga izolovati mineralnim vunama. Isto tako, trebalo bi da znamo da samo postavljanje mineralnih...

12 razloga za izolaciju potkrovlja mineralnom vunom Knauf Insulation!

Izolacija se uglavnom radi jednom u životu i zato je treba uraditi najbolje i najkvalitetnije moguće. Na tržištu je mnogo opcija, a proizvodi kompanije...

IZOLACIJA FASADE

Toplinska izolacija vanjskog zida (fasade) ključni je element kod toplinske, protupožarne i zvučne zaštite stambenih objekata. Toplinski gubici kroz vanjske zidove u prosjeku predstavljaju...

Vaša pitanja: Izolacija krovišta i zidova brvnare

Danas sa vama dijelimo pitanje našeg pratioca Zlatka: Pitanje: "Poštovani, U mojim ranijim obraćanjima, Vaši savjeti u pogledu vrste kamene vune, paropropusne-vodonepropusne  folije i parne brane su...

Vaša pitanja: Izolacija tavana iznad stana

I danas sa vama dijelimo savjete naših stručnjaka! Ukoliko i vi imate potrebu sa nama podijeliti neki slučaj gdje ste u nedoumici prilikom gradnje...

Zašto nam je potrebna zaštita od buke?

Posljednjih godinu i po dana ostavili su velike posljedice na nas. Konačno smo zdravlje i vlastitu dobrobit stavili u središte svega što radimo i...

Krovni prozori

Smart Home rješenja za unapređenje potkrovlja

Potkrovlje ima značajan potencijal za transformaciju vašeg životnog prostora u udobnije i efikasnije okruženje. Jedan od ključnih aspekata unapređenja vašeg potkrovlja leži u ugradnji...

Zašto su roletne važne (i) za krovne prozore

Topli i sunčani ljetni dani su fantastični, ali direktna sunčeva svjetlost može zagrijati vaš dom do nepodnošljivih temperatura. Za najbolju zaštitu od toplote, sunčeva...

Kako čistiti i održavati VELUX krovne prozore

Krovni prozori ne samo da unose prirodno svjetlo u naše domove, već i daju estetsku privlačnost i funkcionalnost životnim prostorima. VELUX, renomirani proizvođač ovih...

Uobičajene zablude o zamjeni krovnih prozora – konačno su razotkrivene

Kada je reč o projektima unapređenja doma, zamjena krovnih prozora, često se vezuje za čitav niz zabluda koje mogu odvratiti vlasnike kuća od preuzimanja...

Kreiranje omiljenog prostora u potkrovlju

Svi želimo da živimo u domu koji nam savršeno odgovara. Mjesto u koje kada uđemo možemo da se osjećamo kao da smo stigli na...

10 ideja za krovne prozore u kupaonici

Sve više postajemo svjesni uloge dnevne, prirodne svjetlosti u našem životu, svim benefitima koje prirodna svjetlost ima na naš organizam, kako na naše tijelo...