O NAMA | KONTAKT

Razgovor sa majstorom: Iskustva VELUX majstora za krovne prozore

Mnogi od vas prije odluke o kupovini krovnih prozora žele da čuju informacije i iskustva „iz prve ruke“. Prave osobe za to su definitivno ovlašteni majstori koji su u svakodnevnoj komunikaciji sa kupcima, oni su ti koji dolaze na lice mjesta za stručne savjete prije ugradnje, oni ugrađuju i servisiraju VELUX krovne prozore kao i dodatnu opremu. Tako i mi sa vama dijelimo razgovor sa ovlaštenim VELUX majstorom, koji sa vama dijeli svoja iskustva, najčešće dileme, pitanja i situacije s kojima se susreće prije ugradnje i nakon ugradnje.

Kada ste se prvi put susreli sa VELUX krovnim prozorima?

Moj prvi susret sa VELUX krovni prozorima bio je 2013. godine. Tada sam na jednom gradilištu upoznao VELUX majstora koji mi je ponudio posao i s vremena na vrijeme sam radio sa njim. Vrlo brzo posao mi se svidio i savladao sam osnovnu montažu.

Kako ste došli na ideju da krenete da se bavite ugradnjom krovnih prozora?

Uvijek su lične preporuke najbolja reklama. Kada su poznanici čuli da se bavim ugradnjom VELUX krovnih prozora često su me preporučivali za ugradnju i tako su krenule moje prve samostalne montaže. Nakon toga sam krenuo na kurs koji organizuje VELUX za ovlaštenog majstora, otvorio sam vlastitu firmu za ugradnju stolarije i poslije nepunih godinu dana sam bio na listi VELUX preporučenih majstora.

Da li Vas i koliko često kupci ili investitori konsultuju oko izbora veličine i modela VELUX krovnog prozora?

Gotovo svi koji imaju potkrovlje i namjeru da ga pretvore u stambeni prostor ili ga renoviraju me pozovu za konsultacije, dogovorim sa njima prije kupovine izlazak na teren, gdje dajem zavisno od potencijala potkrovlja savjete koji model da ugrade, koja je prava veličina prozora, gdje krovni prozor pozicionirati i slično. Ono što je moja najčešća preporuka je da ugradnja više prozora u dnevnoj sobi i radnoj sobi, tamo gdje se provodi najviše vremena, kako bi se potreba sa vještačim osvjetljenjem preko dana smanjila.

Podijelite sa nama jedno konkretno iskustvo, sa jednog projekta. Kakvu situaciju u potkrovlju ste zatekli na projektu na kom ste radili?

Kada sam otišao na konsultacije na jedno potkrovlj, potkrovlje je bilo lijepo uređeno, ali u dnevnoj sobi nije bilo dovoljno prirodnog svjetla. A veći problem je bio taj što vlasnici stana nisu imali pogled ka spoljašnem svijetu. Dva postojeća krovna prozora bila su previše visoko postavljena, a ispod njih na strmijem dijelu krova bila su dva fasadna prozora malih dimenzija. Sve to je doprinijelo da prostor izgleda zaista klaustrofobično.Kada sam usao u potkrovlje, potkrovlje je bilo lepo sredjeno, ali u dnevnoj sobi nije bilo

Koje VELUX proizvode ste preporučili i zašto?

Moja preporuka u ovom slučaju je bila ugradnja VELUX Standard plus krovnih prozora, koji su obloženi poliuretanom, baš zbog toga što ne zahtijevaju dodatno održavanje, imaju trostruko staklo i dodatno štede energiju. Također, preporučio sam VELUX vanjsku tendu, koja sprječava ulazak toplote u stan, a ne blokira pogled prema vani, u kombinaciji sa unutrašnjim roletnama za potpuno zamračenje prostora.

Koliko dugo je trajao proces zamjene prozora i ugradnje novih?

Radovi su trajali samo 2 dana. Prvog dana smo došli ujutro oko 9 sati. Prvo samo detaljno zaštitili prostor od prašine i onda smo krenuli sa demontažom postojećih prozora i pripremom otvota za nove prozore. Na kraju dana su bila ugrađena 3 gornja prozora i izvšena je priprema za donje prozore. Drugog dana smo isto došli u 9 sati ujutro, poštujući kućni red i već u 12 sati popodne bila je završena montaža svih prozora.

Da li Vam je ovaj projekat donio određene olakšice ili izazove u radu sa VELUX proizvodima?

I ako je posao bio jako izazovan sa VELUX prozorima, bilo je lako. Ovdje je na krovu bio falcovani lim. Puno nam je olakšalo to, sto kod VELUX-a postoje opšivke za svaki krovni pokrivač. Ovdje smo konkretno koristili kombinovane opšivke za ravne krovne pokrivače.

Koji su benefiti novog rješenja koje je klijent dobio?

Pored mnogo prirodne svjetlosti, čija je uloga zaista bitna za zdravlje, najveći benefit koji su dobili je nevjerovatan pogled kada sjede i kada stoje, koji se prostire beskonačno. Također,  dnevna soba je zbog količine prirodne svjetlosti djelovala mnogo prostranije.

Kakve su bile reakcije na novo rješenje?

Dok smo radili renoviranje, klijenti nisu bili u stanu, tako da je doživljaj prije i poslije bio mnogo veći. Kada su ušli u stan, nisu mogli da vjeruju da je to njihova dnevna soba. Bili su oduševljeni jer je projekat ispao mnogo bolje nego što su očekivali, a za tako kratko vremena. Posebno im se svidio pogled i dodatni prostor koji su dobili na mjestu novih prozora. Nakon par nedjelja kada sam otišao da ugradim i roletne, rekli su da svako jutro piju kafu ispod prozora, a uveče gledaju zalazak sunca.

Da li generalno imate izazove da objasnite klijentu koje dimenzije krovnog prozora zadovoljavaju potrebe za osvjetljenjem i ventilacijom prostorije?

Svi oni koji prepoznaju značaj prirodnog svjetla ili im arhitekta napravi projekat po svim standardima nije problem. Ali, postoje i oni klijenti koji se nekako plaše previše svjetla ili se iz ekonomskih razloga odlučuju na manji broj prozora. Pa me nerijetko zovu kada se usele u stan i shvate da ipak nema dovoljno prirodnog svjetla i da bi ipak da ugrade još koji prozor. Ali, onda je proces ugradnje dosta komplikovaniji i skuplji. Mnogo je lakše ugraditi prozor kada je stan prazan i nisu završeni gipsarski radovi. Kod naknadno ugradjne mora se i unutrašnja obloga od gipsa uraditi.

Da li korisnici prostora u potkrovlju prepoznaju značaj veće količine prirodnog osvjetljenja?

Veća količina prirodnog svjetla sve je veća potreba, jer mnogo vremena provodimo u zatvorenom prozoru i potrebno nam je više prirodnog svjetla i svježeg zraka. Tako da krovni prozori nisu luksuz ni trend već zaista potreba. Sve više je onih koji prije uređenja svog potkrovlja čitaju savjete i iskustva na portalu potkrovlje.ba i shvataju koliko je prirodna svjetlost bitna. Također i oni koji već žive u potkrovlju prepoznaju značaj prirodnog svjetla i često me kontaktiraju kako bih im ugradio veći prozor ili dodao nove porozore.

Na osnovu kojih argumenata preporučujete VELUX krovne prozore, naročito kada treba ugraditi veći broj proizvoda?

VELUX krovne prozore preporučujem uvijek. U većini slučajeva klijenti već dođu dobro spremni i informisani i znaju da je VELUX najkvalitetniji, a kada me pitaju zašto baš VELUX moji argumenti su: veća staklena površina, brza isporuka, sigurna ugradnja, brza ugradnja, dodatna termo i hidro izolacija, trostruko staklo na kojem još uvijek nisam vidio pojavu kondenzacije. Tako i rezervni dijelovi koji su dostupni odmah i po isteku granacije. Također, veliki izbor dodatne opreme kao što su roletne, vanjske i unutrašnje, kao i veliki izbor dizajna. VELUX garancija defitivino igra veliku ulogu kada je odluka o kupovini u pitanju, takađer svaki kupac želi da njegov krovni prozor bude ispravno ugrađen, tako da je izbor ovlaštenog majstora uvijek u prednosti.

A kako je izgledala dnevna soba klijenata prije ugradnje dodatnih VELUX krovnih prozora, te nakon ugradnje pogledajte niže:

PRIJE:

PRIJE:POSLIJE:

TREBATE STRUČAN SAVJET? JAVITE SE!

Ukoliko i Vi želite besplatne savjete, konsultacije VELUX stručnjaka, izlazak na teren i obračun vezan za ugradnju krovnih prozora i opreme javite se!

Za sva dodatna pitanja, savjete, besplatnu tehničku podršku vezano za VELUX krovne prozore javite nam se putem kontakt forme: https://www.velux.ba/pomoc-i-savjeti/kontaktirajte-nas ili pozovite VELUX na broj telefona: +387 33 626 494.

Najbliže prodajno mjesto VELUX  krovnih prozora i opreme, kao i kontakte ovlaštenih majstora možete pronaći OVDJE.

Izolacija

Zašto vuna NE MOŽE BEZ FOLIJE kod izolacije potkrovlja?

Ako želite zdrav i udoban život u svom potkrovlju, morate ga izolovati mineralnim vunama. Isto tako, trebalo bi da znamo da samo postavljanje mineralnih...

12 razloga za izolaciju potkrovlja mineralnom vunom Knauf Insulation!

Izolacija se uglavnom radi jednom u životu i zato je treba uraditi najbolje i najkvalitetnije moguće. Na tržištu je mnogo opcija, a proizvodi kompanije...

IZOLACIJA FASADE

Toplinska izolacija vanjskog zida (fasade) ključni je element kod toplinske, protupožarne i zvučne zaštite stambenih objekata. Toplinski gubici kroz vanjske zidove u prosjeku predstavljaju...

Vaša pitanja: Izolacija krovišta i zidova brvnare

Danas sa vama dijelimo pitanje našeg pratioca Zlatka: Pitanje: "Poštovani, U mojim ranijim obraćanjima, Vaši savjeti u pogledu vrste kamene vune, paropropusne-vodonepropusne  folije i parne brane su...

Vaša pitanja: Izolacija tavana iznad stana

I danas sa vama dijelimo savjete naših stručnjaka! Ukoliko i vi imate potrebu sa nama podijeliti neki slučaj gdje ste u nedoumici prilikom gradnje...

Zašto nam je potrebna zaštita od buke?

Posljednjih godinu i po dana ostavili su velike posljedice na nas. Konačno smo zdravlje i vlastitu dobrobit stavili u središte svega što radimo i...

Krovni prozori

Smart Home rješenja za unapređenje potkrovlja

Potkrovlje ima značajan potencijal za transformaciju vašeg životnog prostora u udobnije i efikasnije okruženje. Jedan od ključnih aspekata unapređenja vašeg potkrovlja leži u ugradnji...

Zašto su roletne važne (i) za krovne prozore

Topli i sunčani ljetni dani su fantastični, ali direktna sunčeva svjetlost može zagrijati vaš dom do nepodnošljivih temperatura. Za najbolju zaštitu od toplote, sunčeva...

Kako čistiti i održavati VELUX krovne prozore

Krovni prozori ne samo da unose prirodno svjetlo u naše domove, već i daju estetsku privlačnost i funkcionalnost životnim prostorima. VELUX, renomirani proizvođač ovih...

Uobičajene zablude o zamjeni krovnih prozora – konačno su razotkrivene

Kada je reč o projektima unapređenja doma, zamjena krovnih prozora, često se vezuje za čitav niz zabluda koje mogu odvratiti vlasnike kuća od preuzimanja...

Kreiranje omiljenog prostora u potkrovlju

Svi želimo da živimo u domu koji nam savršeno odgovara. Mjesto u koje kada uđemo možemo da se osjećamo kao da smo stigli na...

10 ideja za krovne prozore u kupaonici

Sve više postajemo svjesni uloge dnevne, prirodne svjetlosti u našem životu, svim benefitima koje prirodna svjetlost ima na naš organizam, kako na naše tijelo...