O NAMA | KONTAKT

Izolacija fasade – Stručni savjeti za obnovu i novogradnju!

Vrijeme je za izolaciju fasade! Stručni savjeti za odabir izolacijskih materijala za obnovu i novogradnju!

Toplinska izolacija vanjskog zida najbitniji je element toplinske zaštite stambenih objekata. Toplinski gubici kroz vanjske zidove u prosjeku predstavljaju oko 40% svih toplinskih gubitaka, a kod objekata s rekuperiranim prozračivanjem i znatno više. Vanjski zidovi više ne predstavljaju isključivo estetski element arhitekture, već prije svega štede energiju i održavaju povoljnu mikroklimu prostora koji zatvaraju. Zato izolacija fasade mora biti odgovarajuće planirana i izrađena od kvalitetnih materijala te s dostatnom debljinom toplinsko-izolacijskog materijala.

Kolika treba biti debljina izolacije fasade?

Da bi se osigurali svi korisni efekti izolacije fasade, preporučene debljine su:

Hladniji dijelovi BiH: od 12 do 20 cm

Topliji dijelovi BiH: od 8 do 15 cm

Niskoenergetske kuće zahtijevaju minimalno 15 i više centimetara, a pasivne kuće 25 i više centimetara izolacije.

Kako izolirati i renovirati staru fasadu?

Kod starijih objekata moramo se pridržavati svih pravila struke, zakonodavstva i tehničkih smjernica. Ključan je i izbor kvalificiranog izvođača – fasadera. Stare fasadne površine često su oštećene, konstrukcijski gotovo bez iznimke imaju niz toplinskih mostova, zidovi su zimi hladni i na mjestima pljesnivi. Zato sanaciji treba pristupiti cjelovito.

Prvi korak je priprema zidne površine koja prije ugradnje toplinske izolacije mora biti čista i odgovarajuće čvrsta. Slijedi bitni dio – ugradnja toplinski visokoučinkovite izolacije koja stare zidove ne zatvara difuzijski, dakle mora biti paropropusna. U smislu održive izvedbe i požarne sigurnosti izolacijski materijal mora biti negoriv, što istovremeno osigurava sigurnost i udobnost stanovanja.

Rješenje koje preporučujemo

Toplinsko-izolacijske ploče Knauf Insulation FKD-N THERMAL / FKD-S THERMAL idealan su izbor i kao sastavni dio fasade čine ugodnu klimu za stanovanje i bitno smanjuju potrošnju energije u objektu. Ploče se ugrađuju po načelu lijepljenja i dodatnog mehaničkog pričvršćivanja, što je kod sanacija obavezno. Njihova toplinska provodljivost je vrlo niska (λ = 0,034 i 0,035 W/mK), raspon debljina je od 50 mm do 220 mm, a razred gorivosti je A1 (potpuno negoriv izolacijski materijal). Kamena mineralna vuna je paropropustan, trajno dimenzijski stabilan materijal koji je kao takav otporan na mikroorganizme. Kvalitetno izvedena fasada na kamenoj mineralnoj vuni je kompaktan i trajan sistemski proizvod.

Tipični presjeci starih zidova

Pogledajmo nekoliko tipičnih presjeka starijih zidova i efekt s ugradnjom odgovarajuće debljine izolacijskih ploča Knauf Insulation FKD-N THERMAL:

Kako je vidljivo iz tablice, svi neizolirani zidovi daleko su od današnjih zahtjeva o toplinskoj provodljivosti za vanjske zidove. Predložena debljina toplinsko-izolacijskih ploča Knauf Insulation u svim je slučajevima 15 cm, a poželjne su veće debljine, ako obnovu radimo kao niskoenergetsku. U svim slučajevima se prolaz topline kroz vanjski zid smanji za najmanje 3 puta. Posljedično se i gubici kroz ove zidove smanje za najmanje 3 puta i konkretna ušteda kod grijanja je osigurana.

Sanacijom fasade ne rješavamo samo problem energetske učinkovitosti, nego i konstrukcijske i ekološke probleme. Objekt s kvalitetno saniranom fasadom je u potpunosti održiv za razliku od neugodne klime stanovanja, onečišćenja okoliša i ovisnosti o energiji, što su obilježja starijih, energetski rasipnih objekata

 

Izolacija fasade kod novogradnje – obucite ih kvalitetno!

Ako smo kod obnova barem djelomice ograničeni tehničkim rješenjima, kod ugradnje izolacijskih materijala i kod planiranja novih objekata imamo bitno veće mogućnosti za pravilna i potpuna rješenja. Danas je jednostavno ispuniti zahtjeve Pravilnika o energetskoj učinkovitosti u zgradama kao i premašivanje ovih zahtjeva u niskoenergetskom i pasivnom planiranju. Bez poteškoća ugrađujemo fasadne izolacije i deblje od 20 cm. Posebnu pažnju kod ugradnje uvijek treba posvetiti izvedbi detalja i odabiru certificiranog fasadnog sistema. Svaki savjestan investitor mora biti svijestan da je fasada ključni element ovojnice zgrade koja dugo godina mora podnositi ekstremna vremenska opterećenja. Zato nije svejedno što nam neko pod izgovorom povoljne cijene “zalijepi i namaže” na zid.

Osim kvalitetne izvedbe detalja kod novogradnji moramo prilikom odabira sistema uzeti u obzir paropropusnost, požarnu sigurnost i održivost korištenih materijala, pri čemu je izolacija sadržajno najvažniji dio sistema. Odaberimo rješenje koje će nam donositi dugoročno zadovoljstvo, minimalno održavanje i sigurnost. Toplinske i požarno-izolacijske lamele Knauf Insulation FKL još uvijek su idealan izbor za većinu novogradnji. U slučaju kvalitetnih zidnih površina njihova je ugradnja s lijepljenjem po cijeloj površini jednostavna i predstavlja najkompaktniju izvedbu u segmentu visoko učinkovitih fasadnih izolacija. Raspon debljina je od 50 mm, a u praksi ih ugrađujemo i do debljine 300 mm! Druga mogućnost odabira kvalitetnog izolacijskog materijala su već opisane ploče Knauf Insulation FKD-N THERMAL / FKD-S THERMAL. Kao i svi naši proizvodi od mineralne vune, fasadne lamele i ploče su razreda gorivosti A1 (potpuno negoriv građevni materijal) i zajedno s drugim fasadnim materijalima osiguravaju najveću moguću požarnu sigurnost. Oba fasadna proizvoda Knauf Insulation, lamele i ploče sastavni su dijelovi svih poznatih certificiranih fasadnih sistema!

Kvalitetno izveden sustav fasade na osnovi kamene mineralne vune je trajan i održiv proizvod.

Pogledajmo nekoliko tipičnih presjeka zida kod novogradnje s odgovarajućim debljinama fasadnih izolacijskih lamela Knauf Insulation FKL:

 

Za postizanje jednakog izolacijskog učinka, ovisno o osnovnom zidu, možemo imati jednako učinkovitu izolaciju različitih debljina. To je logično, jer određeni tehnološki usavršen građevinski element (cigla, montažni zid) može imati bitno bolja izolacijska svojstva od obične blok-opeke. Ali postavlja se pitanje smislenosti, odnosno granice ekonomičnosti kod izbora osnovnih materijala. Prvenstveno, deblji zidovi (iznad 30 cm) poprilično su skuplji i zauzimaju više prostora. Istina je da imaju bolja izolacijska svojstva, ali fasada s dobrom izolacijom se ionako mora napraviti.

Izvedba fasade ne razlikuje se bitno s obzirom na različite debljine izolacije. Kod većih debljina (>16cm) na mjestima je potrebno djelomično dodatno mehaničko pričvršćivanje i kod ugradnje lamela, ali to nema poseban utjecaj na cijenu izvedbe.

Debljina izolacije se uvijek planira u skladu s konceptom objekta, a trebamo uzeti u obzir da će zahtjevi zakonodavstva glede energetske učinkovitosti zgrada u budućnosti biti još rigorozniji.

Za cjelovitu i kvalitetnu izvedbu fasade potrebno je nemalo znanja i iskustva. Osnovna načela – lijepljenje preko cijele površine ili linijsko lijepljenje, potapanje mrežice, dijagonalno armiranje, kutnici – spadaju u “klasiku” kod izrade fasade, ali se pojavljuje još mnogo drugih pravila i detalja koje je potrebno odgovarajuće riješiti. Samo na takav način fasada će doista odigrati svoju ulogu sa zajamčenim učinkom. Zato birajte sistemski certificirane materijale i osposobljene izvođače.

Savjet: Naglašavamo nužnost odabira sistemskih fasadnih materijala (građevinska ljepila, pričvršćivači, materijali za armiranje i završni slojevi). Fasadne izolacijske ploče Knauf Insulation kompatibilne su sa svim certificiranim fasadnim sustavima na tržištu.

Za više stručnih savjeta PREUZMITE STRUČNU BROŠURU SA SVIM SAVJETIMA ZA IZOLACIJU VANJSKIH ZIDOVA – KONTAKTNE FASADE – OVDJE

BONUS ČLANAK: UGRADNJA FASADE SA KAMENOM VUNOM U 8 KORAKA

Pogledajte video kako pravilno uraditi izolaciju kuće kamenom vunom Knauf Insulation! 

Kontaktirajte KNAUF INSULATION stručnjake za besplatne savjete!

Za sva dodatna pitanja, savjete, besplatnu tehničku podršku ili proračune, kontaktirajte nas putem linka: https://www.knaufinsulation.hr/pitajte-nas-0 ili na mail adresu: kakoizolirati@knaufinsulation.com.

Najbliže prodajno mjesto KNAUF INSULATION proizvoda za izolaciju možete pronaći OVDJE.

Rado ćemo Vam odgovoriti na pitanja, pomoći sa korisnim savjetima, pružiti tehničku podršku te napraviti besplatnu kalkulaciju potrebnog materijala za izgradnju.

Izolacija

Zašto vuna NE MOŽE BEZ FOLIJE kod izolacije potkrovlja?

Ako želite zdrav i udoban život u svom potkrovlju, morate ga izolovati mineralnim vunama. Isto tako, trebalo bi da znamo da samo postavljanje mineralnih...

12 razloga za izolaciju potkrovlja mineralnom vunom Knauf Insulation!

Izolacija se uglavnom radi jednom u životu i zato je treba uraditi najbolje i najkvalitetnije moguće. Na tržištu je mnogo opcija, a proizvodi kompanije...

IZOLACIJA FASADE

Toplinska izolacija vanjskog zida (fasade) ključni je element kod toplinske, protupožarne i zvučne zaštite stambenih objekata. Toplinski gubici kroz vanjske zidove u prosjeku predstavljaju...

Vaša pitanja: Izolacija krovišta i zidova brvnare

Danas sa vama dijelimo pitanje našeg pratioca Zlatka: Pitanje: "Poštovani, U mojim ranijim obraćanjima, Vaši savjeti u pogledu vrste kamene vune, paropropusne-vodonepropusne  folije i parne brane su...

Vaša pitanja: Izolacija tavana iznad stana

I danas sa vama dijelimo savjete naših stručnjaka! Ukoliko i vi imate potrebu sa nama podijeliti neki slučaj gdje ste u nedoumici prilikom gradnje...

Zašto nam je potrebna zaštita od buke?

Posljednjih godinu i po dana ostavili su velike posljedice na nas. Konačno smo zdravlje i vlastitu dobrobit stavili u središte svega što radimo i...

Krovni prozori

Smart Home rješenja za unapređenje potkrovlja

Potkrovlje ima značajan potencijal za transformaciju vašeg životnog prostora u udobnije i efikasnije okruženje. Jedan od ključnih aspekata unapređenja vašeg potkrovlja leži u ugradnji...

Zašto su roletne važne (i) za krovne prozore

Topli i sunčani ljetni dani su fantastični, ali direktna sunčeva svjetlost može zagrijati vaš dom do nepodnošljivih temperatura. Za najbolju zaštitu od toplote, sunčeva...

Kako čistiti i održavati VELUX krovne prozore

Krovni prozori ne samo da unose prirodno svjetlo u naše domove, već i daju estetsku privlačnost i funkcionalnost životnim prostorima. VELUX, renomirani proizvođač ovih...

Uobičajene zablude o zamjeni krovnih prozora – konačno su razotkrivene

Kada je reč o projektima unapređenja doma, zamjena krovnih prozora, često se vezuje za čitav niz zabluda koje mogu odvratiti vlasnike kuća od preuzimanja...

Kreiranje omiljenog prostora u potkrovlju

Svi želimo da živimo u domu koji nam savršeno odgovara. Mjesto u koje kada uđemo možemo da se osjećamo kao da smo stigli na...

10 ideja za krovne prozore u kupaonici

Sve više postajemo svjesni uloge dnevne, prirodne svjetlosti u našem životu, svim benefitima koje prirodna svjetlost ima na naš organizam, kako na naše tijelo...