O NAMA | KONTAKT

Da li se investicija u izolaciju fasade zaista isplati?

Ako je vaša kuća među onim koje nemaju nikakvu izolaciju, tokom godine se suočavate sa većinom slijedećih problema:

Hladnoća u prostorijama koje se zimi griju

Iako grijete samo pola kuće, progoni vas osjećaj da je stalno nedovoljno toplo, dok su računi za energente iz godine u godinu sve veći.

 

Naglo hlađenje po prestanku grijanja

Samo nekoliko sati nakon što ste ugasili grijanje, temperatura unutar prostorija se ne razlikuje previše od spoljašnje.

 

Nepodnošljive vrućine ljeti

Često zaboravljamo da izolacija treba da nas štiti ne samo od hladnoće zimi, već i od pretjerane toplote ljeti. Neizolovani i loše izolovani vanjski zidovi dozvoljavaju toploti da brzo prodre u unutrašnjost objekta, čineći vam boravak u kući u ljetnjim danima i noćima nepodnošljivim.

Buđ i plijesan

Koliko puta ste čuli: uradili smo izolaciju kuće, promijenili stare prozore sa novim, koji super dihtuju, sačekali sezonu grijanja i potom šok: na zidovima se pojavila buđ i plijesan!

Kako je to moguće?

Para koja nastaje iz svakodnevnih kućnih aktivnosti ne uspijeva da napusti prostoriju i dolazi do pojave kondenzacije, koja   je idealno stanište za gljivice i buđ.

Pukotine na zidovima

U kišnom periodu neizolovani i loše izolovani zidovi upijaju mnogo vlage i šire se, a u sušnim gube vlagu i skupljaju se. Taj proces dovodi do pojave pukotina u zidovima i malteru.

 

Zašto baš fasada sa kamenom vunom?

Odluka da se na objektu uradi kontaktna fasada je svakako ozbiljna odluka u svakom pogledu, a prije svega finansijskom jer zahtijeva ulaganja koja su i za manje individulane objekte značajna stavka za kućni budžet.

Upravo iz tog razloga potrebno je dobro razmisliti i na sveobuhvatan način pristupiti izboru i samoj odluci o vrsti i kvalitetu komponenti koje ćete ugraditi na svoj objekat.

 

Prilikom odlučivanja o izolacionom materijalu uzmite u obzir slijedeće činjenice:

Jednom u životu

Kontaktnu fasadu radite jednom u životnom vijeku objekta – stoga treba izabrati dugovječne materijale koji to omogućavaju.

Kompletno rješenje

Pored termičke izolacije zimi, razmislite i o termičkoj zaštiti ljeti, zvučnoj izolaciji, kao i o zaštiti objekta od požara.

Nakon ugradnje

Poželjno je da poslije ugradnje izolacije zidovi „dišu“ – nesmetan protok vazduha iz unutrašnjosti u spoljašnjost, kako se ne bi stvarala buđ i plijesan.

 

Ukoliko su vam bitni svi navedeni aspekti kvalitetne fasade, jedino sa kamenom vunom dobijate…

 

Zimi

Zaštitu od hladnoće i od brzog hlađenja prostorija nakon prestanka grijanja. Kamena mineralna vuna je vrhunski toplotni izolator koji obezbjeđuje komfor zadržavajući zimi toplotu unutar kuće.

 

Ljeti

Zaštitu od pretjerane vrućine ljeti. Kamena vuna ima takvu gustinu i strukturu da zadržava veliku količinu toplote u sebi duže vrijeme, onemogućavajući joj da naglo prodre u unutrašnjost objekta.

 

Računi

Smanjenu potrošnju energenata za grijanje i hlađenje, samim tim i manje račune. Pravilo je da kontaktna fasada sa kamenom vunom sama sebe isplati kroz uštede na računima za energente u roku od 4-5 godina!

 

Suhi zidovi koji “dišu”

Kamena mineralna vuna je paropropusna, što znači da omogućava nesmetan prolazak vodene pare iz unutrašnjosti objekta u atmosferu, čime se sprječava rizik od kondenzacije i buđi.

 

Zaštita od buka

Odličnu zvučnu izolaciju zidova od spoljašnje buke. Glasni komšija i buka automobila sa ulice više neće biti problem. Ostaje da samo uživate u vašem toplom i mirnom kutku.

 

Zaštita od požara

Maksimalna zaštita od požara. Ploče kamene mineralne vune FKD-S Thermal imaju najvišu klasu reakcije na požar – A1, što znači da su negorive! Visoka tačka topljenja kamene vune od preko 1000°C nudi najbolju sigurnost u slučaju požara.

 

Prijatna mikroklima u kući

Poznato je da kuća zaštićena fasadom sprječava neprijatni osjećaj negrijanog hodnika ili kupatila, jer temperatura svih prostorija postaje optimalna u svim godišnjim dobima, što osjetno povećava komfor i kvalitet života.

Prirodan i dugovječan materijal

Kamena vuna je sačinjena od vlakana mineralnog, prirodnog porijekla, a fasada sa ovim materijalom će trajati koliko i životni vijek objekta.

 

 

Koji su sastavni dijelovi kontaktne fasade?

Pored kamene mineralne vune, sistem kontaktne fasade čini ljepilo za lijepljenje i armiranje vune, tiplovi za pričvršćivanje vune, mrežica za armiranje i završni dekorativni sloj.

S obzirom na kvalitet i posebne karakteristike kamene mineralne vune, potrebno je da i ostali materijali u sistemu kontaktne fasade budu kompatibilni i jednako kvalitetni, kako bi se obezbijedila dugovječnost cijelog sistema.

POGLEDAJTE I VIDEO KAKO PRAVILNO URADITI IZOLACIJU KUĆE KAMENOM VUNOM KNAUF INSULATION!

 

Za sva dodatna pitanja o gradnji, renoviranju, adaptaciji potkrovljasavjete i besplatnu tehničku podršku  kontaktirajte nas putem mail adrese info@potkrovlje.ba ili direktno na našoj Facebook ili Instagram stranici.

Kontaktirajte KNAUF INSULATION stručnjake za besplatne savjete!

Za sva dodatna pitanja, savjete, besplatnu tehničku podršku ili proračune, kontaktirajte nas na mail adresu: kakoizolirati@knaufinsulation.com.

Rado ćemo Vam odgovoriti na pitanja, pomoći sa korisnim savjetima, pružiti tehničku podršku te napraviti besplatnu kalkulaciju potrebnog materijala za izgradnju.

Najbliže prodajno mjesto KNAUF INSULATION proizvoda za izolaciju možete pronaći OVDJE.

Izolacija

Zašto vuna NE MOŽE BEZ FOLIJE kod izolacije potkrovlja?

Ako želite zdrav i udoban život u svom potkrovlju, morate ga izolovati mineralnim vunama. Isto tako, trebalo bi da znamo da samo postavljanje mineralnih...

12 razloga za izolaciju potkrovlja mineralnom vunom Knauf Insulation!

Izolacija se uglavnom radi jednom u životu i zato je treba uraditi najbolje i najkvalitetnije moguće. Na tržištu je mnogo opcija, a proizvodi kompanije...

IZOLACIJA FASADE

Toplinska izolacija vanjskog zida (fasade) ključni je element kod toplinske, protupožarne i zvučne zaštite stambenih objekata. Toplinski gubici kroz vanjske zidove u prosjeku predstavljaju...

Vaša pitanja: Izolacija krovišta i zidova brvnare

Danas sa vama dijelimo pitanje našeg pratioca Zlatka: Pitanje: "Poštovani, U mojim ranijim obraćanjima, Vaši savjeti u pogledu vrste kamene vune, paropropusne-vodonepropusne  folije i parne brane su...

Vaša pitanja: Izolacija tavana iznad stana

I danas sa vama dijelimo savjete naših stručnjaka! Ukoliko i vi imate potrebu sa nama podijeliti neki slučaj gdje ste u nedoumici prilikom gradnje...

Zašto nam je potrebna zaštita od buke?

Posljednjih godinu i po dana ostavili su velike posljedice na nas. Konačno smo zdravlje i vlastitu dobrobit stavili u središte svega što radimo i...

Krovni prozori

Smart Home rješenja za unapređenje potkrovlja

Potkrovlje ima značajan potencijal za transformaciju vašeg životnog prostora u udobnije i efikasnije okruženje. Jedan od ključnih aspekata unapređenja vašeg potkrovlja leži u ugradnji...

Zašto su roletne važne (i) za krovne prozore

Topli i sunčani ljetni dani su fantastični, ali direktna sunčeva svjetlost može zagrijati vaš dom do nepodnošljivih temperatura. Za najbolju zaštitu od toplote, sunčeva...

Kako čistiti i održavati VELUX krovne prozore

Krovni prozori ne samo da unose prirodno svjetlo u naše domove, već i daju estetsku privlačnost i funkcionalnost životnim prostorima. VELUX, renomirani proizvođač ovih...

Uobičajene zablude o zamjeni krovnih prozora – konačno su razotkrivene

Kada je reč o projektima unapređenja doma, zamjena krovnih prozora, često se vezuje za čitav niz zabluda koje mogu odvratiti vlasnike kuća od preuzimanja...

Kreiranje omiljenog prostora u potkrovlju

Svi želimo da živimo u domu koji nam savršeno odgovara. Mjesto u koje kada uđemo možemo da se osjećamo kao da smo stigli na...

10 ideja za krovne prozore u kupaonici

Sve više postajemo svjesni uloge dnevne, prirodne svjetlosti u našem životu, svim benefitima koje prirodna svjetlost ima na naš organizam, kako na naše tijelo...