O NAMA | KONTAKT

Vodič za izolaciju potkrovlja i kosih krovova

Izolirani krov je ušteđen novac! Preko nedovoljno izoliranog krova kuće gubi se do 30% topline iz unutrašnjosti zgrade prema van.

Toplinska izolacija mjera je sanacije s najvećim potencijalom uštede energije. Preko krova, fasade, poda na tlu i/ili podruma nedovoljno izolirane ili uopće neizolirane kuće gubi se preko 70% energije. Površine krova u tome imaju najveće učešće – preko nedovoljno izoliranog krova kuće gubi se do 30% topline iz unutrašnjosti zgrade prema van. To znači da je trećina energije upotrijebljene za grijanje prostorija izgubljena. Prema tome je i trećina troškova za grijanje plaćena bez potrebe!

Optimalna izolacija krova ostaje stoga najveći potencijal za uštedu energije. Knauf Insulation nudi primjeren sistem izolacije za svaku građevinu – i naravno za sve moguće opcije izolacije krova – bilo da se radi o sanaciji, bilo da se radi o novogradnji.

Sanacija ili novogradnja 

Krovovi starijih kuća često su vrlo loše izolirani – u najgorem slučaju oni su i bez ikakve izolacije. Sanacija takvih krovova veoma je složena – na oko sličan ili isti svaki krov je zasebna cjelina i po mnogočemu različit od onoga drugoga. Ovisno o stanju krova i/ili planirane mjere sanacije u unutrašnjosti potkrovlja može se raditi postupak izoliranja izvana (kod novog pokrova) ili izoliranje iznutra.

Nove kuće se moraju graditi s izolacijskim sistemima, koji također odgovaraju aktuelnim energetskim standardima, jer su iskoristivost energije i udobnost stanovanja danas najvažniji zahtjevi koji se postavljaju kućama za stanovanje.

Zašto izolirati potkrovlje?

1. Toplinska zaštita ljeti i zimi

Optimalna stambena klima pod krovom

Krovovi su izloženi jakim klimatskim promjenama: sunce, vjetar, kiša, tuča, snijeg. Za ugodnu i zdravu klimu u prostorijama neizostavna je ispravna izolacija krova.

Zaštita od hladnoće zimi

Zimi u tavanskim prostorijama može biti vrlo neugodno, ukoliko toplinska izolacija nije dostatna. Ispravna toplinska izolacija u kombinaciji sa zračnim slojem osigurava da kod niskih vanjskih temperatura toplina ne izlazi, nego ostaje u unutrašnjosti prostorije.

Zaštita od prekomjernog zagrijavanja u ljetnom periodu

Propisana toplinska izolacija osigurava da se tavanske prostorije kod visokih vanjskih temperatura previše ne zagrijavaju. Zbog sveobuhvatnih obloga s visokim kapacitetom pohranjivanja topline, ukupna se ljetna toplinska zaštita iskazuje na najbolji mogući način.

Izoliranje kao prilog zdravom stanovanju

Na površini neizolirane unutarnje površine zrak se brzo hladi i raste relativna vlaga zraka, a time i rizik stvaranja plijesni i gljivica! Stručna ugradnja izolacijskih materijala značajno smanjuje tu opasnost i tako daje veliki prilog zdravom stanovanju.

2. Protupožarna zaštita

Kad izbije vatra, krovna joj je konstrukcija posebno podložna. Stoga se na izolacijske materijale, osim mnogih drugih zahtjeva, postavlja i visoki stupanj zaštite u pogledu protupožarstva. Izolacijski materijali od staklene i kamene mineralne vune Knauf Insulation imaju razred reakcije na požar A1, što znači da su negorivi te prilikom nastanka požara ne ispuštaju otrovne plinove. Visoka tačka taljenja materijala iz kamene vune od preko 1000 °C nudi najbolju sigurnost u slučaju požara. Koliko je bitna protupožarna sigurnost zgrade u kojoj boravite pročitajte više na LINKU.

3. Zvučna zaštita

Avionska buka, vlakovi ili buka s gradilišta: ukoliko ne možemo uticati na te čimbenike, udobnost stanovanja jako je ugrožena. S ispravnom izolacijom buka ostaje pred vratima, jer odlična svojstva Knauf Insulation izolacijskih materijala nude najbolju moguću akustičnu zaštitu.

Koje proizvode preporučujemo?

ECOSE® TECHNOLOGY:  PRIRODNO JE IN!

Knauf Insulation je tržištu ponudio najveću inovaciju u proizvodnji izolacija – revolucionarnu ECOSE® tehnologiju! Kompletan asortiman staklene mineralne vune proizvodi se po toj prirodnoj tehnologiji. ECOSE® tehnologija koristi se i u proizvodnji kamene mineralne vune što Knauf Insulation izdvaja kao jedinog ponuđača održivih izolacijskih materijala koji tržištu može ponuditi prirodnu izolaciju koja se koristi u gradnji ili obnovi kuća i zgrada.

ŠTA JE ECOSE® TEHNOLOGIJA?

ECOSE® tehnologija je inovativna tehnologija veziva bez fenola i formaldehida, bazirana na brzo obnovljivim materijama umjesto na kemikalijama na bazi nafte. Za proizvodnju mineralne vune s ECOSE® tehnologijom potrebno je manje energije nego za proizvodnju s tradicionalnim vezivom.

JESTE LI ZNALI?

Knauf Insulation proizvodi od mineralne vune s ECOSE® tehnologijom nisu nalik drugoj izolaciji – oni su zemljano-smeđe boje bez dodatka umjetnih boja, pigmenata ili akrila. U isto vrijeme i dalje posjeduju izvrsne toplinske i zvučne izolacijske karakteristike, kao i mehaničke karakteristike uz najvišu klasu reakcije na požar – A1 (negorivi materijali)! Izolirate li potkrovlje, kosi krov, pregradni zid ili pod, izolacija s ECOSE® tehnologijom je najbolje rješenje za vas.

ZAŠTO?

Zašto je Knauf Insulation mineralna vuna ECOSE® bolja za vas?

Kvaliteta zraka u prostoru

Mineralna vuna s ECOSE® tehnologijom je nagrađena certifikatom ‘Indoor Air Comfort Gold Standard Certificate’ što znači da doprinosi boljoj kvaliteti zraka u usporedbi s tradicionalnim izolacijama u prostoru gdje je ugrađena.

Zelena gradnja

Zbog visokog sadržaja recikliranih sirovina, veziva za koje se troši manje energije u proizvodnji i bez dodanog formaldehida, mineralna vuna s ECOSE® tehnologijom doprinosi poboljšanju održivosti zgrada u koje je ugrađena.

Jednostavna za ugradnju

Vezivo na bazi bio materijala čini proizvode ugodnijim za rad, lakšim za rukovanje, rezanje i ugradnju te nema neugodnog mirisa.

Pogledajte VIDEO niže i kako sve izgleda u praksi:

 

NA KOJI NAČIN ISPRAVNO IZOLIRATI – VODIČ ZA ODABIR PROIZVODA I IZVEDBU

PRIMJENA 1: Ventilirani kosi krov – razmaknuta daščana oplata

PREPORUČENI PROIZVODI:

PRIMJENA 2: Ventilirani kosi krov – paropropusna i vodonepropusna folija

PREPORUČENI PROIZVODI:

PRIMJENA 3: Ventilirani kosi krov – TERMOTOP

PREPORUČENI PROIZVODI:

PRIMJENA 4: Kosi krov – TERMOTOP – sanacija izvana

PREPORUČENI PROIZVODI:

PRIMJENA 5: Ventilirani kosi krov – armirano-betonska ploča

PREPORUČENI PROIZVODI:

PRIMJENA 6: Kosi krov – sanacija iznutra

PREPORUČENI PROIZVODI:

PRIMJENA 7: Potkrovlje – izolacija poda

PREPORUČENI PROIZVODI:

Kontaktirajte KNAUF INSULATION stručnjake za besplatne savjete!

Za sva dodatna pitanja, savjete, besplatnu tehničku podršku ili proračune, kontaktirajte nas putem linka: https://www.knaufinsulation.hr/pitajte-nas-0 ili na mail adresu: kakoizolirati@knaufinsulation.com.

Najbliže prodajno mjesto KNAUF INSULATION proizvoda za izolaciju možete pronaći OVDJE.

Rado ćemo Vam odgovoriti na pitanja, pomoći sa korisnim savjetima, pružiti tehničku podršku te napraviti besplatnu kalkulaciju potrebnog materijala za izgradnju.

Izolacija

12 razloga za izolaciju potkrovlja mineralnom vunom Knauf Insulation!

Izolacija se uglavnom radi jednom u životu i zato je treba uraditi najbolje i najkvalitetnije moguće. Na tržištu je mnogo opcija, a proizvodi kompanije...

IZOLACIJA FASADE

Toplinska izolacija vanjskog zida (fasade) ključni je element kod toplinske, protupožarne i zvučne zaštite stambenih objekata. Toplinski gubici kroz vanjske zidove u prosjeku predstavljaju...

Vaša pitanja: Izolacija krovišta i zidova brvnare

Danas sa vama dijelimo pitanje našeg pratioca Zlatka: Pitanje: "Poštovani, U mojim ranijim obraćanjima, Vaši savjeti u pogledu vrste kamene vune, paropropusne-vodonepropusne  folije i parne brane su...

Vaša pitanja: Izolacija tavana iznad stana

I danas sa vama dijelimo savjete naših stručnjaka! Ukoliko i vi imate potrebu sa nama podijeliti neki slučaj gdje ste u nedoumici prilikom gradnje...

Zašto nam je potrebna zaštita od buke?

Posljednjih godinu i po dana ostavili su velike posljedice na nas. Konačno smo zdravlje i vlastitu dobrobit stavili u središte svega što radimo i...

Šta su toplinski gubici i kako ih smanjiti?

Odlučili ste sagraditi ili obnoviti kuću i susreli ste se s pojmom toplinske izolacije i pitate se šta je to i koju funkciju ima?...

Krovni prozori

Zašto su roletne važne (i) za krovne prozore

Topli i sunčani ljetni dani su fantastični, ali direktna sunčeva svjetlost može zagrijati vaš dom do nepodnošljivih temperatura. Za najbolju zaštitu od toplote, sunčeva...

Kako čistiti i održavati VELUX krovne prozore

Krovni prozori ne samo da unose prirodno svjetlo u naše domove, već i daju estetsku privlačnost i funkcionalnost životnim prostorima. VELUX, renomirani proizvođač ovih...

Uobičajene zablude o zamjeni krovnih prozora – konačno su razotkrivene

Kada je reč o projektima unapređenja doma, zamjena krovnih prozora, često se vezuje za čitav niz zabluda koje mogu odvratiti vlasnike kuća od preuzimanja...

Kreiranje omiljenog prostora u potkrovlju

Svi želimo da živimo u domu koji nam savršeno odgovara. Mjesto u koje kada uđemo možemo da se osjećamo kao da smo stigli na...

10 ideja za krovne prozore u kupaonici

Sve više postajemo svjesni uloge dnevne, prirodne svjetlosti u našem životu, svim benefitima koje prirodna svjetlost ima na naš organizam, kako na naše tijelo...

Trendy dekoracija za praznike 2023.

Kako se praznična sezona približava, vrijeme je da u svoj dom unesete toplinu i šarm novogodišnjih praznika. Ove godine, trendovi u kućnom dekoru okreću...