O NAMA | KONTAKT

Kako urediti spavaću sobu pod kosim krovom

Uređenje spavaće sobe su potkrovlju može biti izazovan zadatak. Želite iskoristiti svaki centimetar prostora u svojoj sobi s kosim stropom i stoga morate biti kreativniji.

U ovom blogu pronaći ćete ideje za spavaće sobe s kosim stropovima. Sa savjetima o tome kako najbolje iskoristiti svoje potkrovne sobe s kosim stropovima, idejama za raspored i savjetima za uređenje spavaće sobe s kosim stropovima.

Ideje za raspored spavaće sobe s kosim stropom

Najteži dio kada dizajnirate spavaću sobu s kosim stropom je mjesto gdje postaviti krevet. Ali zapravo, postoji više načina na koje možete dizajnirati svoju spavaću sobu s kosim stropom. 

Postavite svoj krevet ispod kosog stropa

Ako kosi strop nije prenizak, svoj krevet možete smjestiti ispod kosog stropa. To možete učiniti s uzglavljem ispod kosog stropa ili s dužom stranom kreveta.

Ovo je odličan primjer gdje je krevet smješten ispod kosog stropa, a uz krevet su dodana dva ugradbena ormara. Ovi ormarići također imaju dijelove koje služe kao noćni ormarići.

A možete i odabrati uzglavlje s spremištem kako ne biste morali dodavati noćni ormarić i zauzimati dodatni prostor sa strana kreveta.

Krevet po mjeri (sa spremištem)

Izrada po mjeri je pravi izbor ako se želite u potpunosti prilagoditi rasporedu svoje sobe. Ova mala spavaća soba u potkrovlju ima krevet izrađen po mjeri sa spremištem ispod koje maksimalno iskorištava raspoloživi prostor.

Ne stavljajte krevet uz zid

Kada imate veliku spavaću sobu, možete biti kreativniji s postavljanjem kreveta. Razmišljajte izvan okvira postavljajući svoj krevet na sredinu sobe. Prostor ispod kosog stropa može se koristiti za skladištenje.

Stavite svoj krevet ispod prozora

Ako imate sreće i u vašoj spavaćoj sobi imate krovni prozor koji će preplaviti vašu sobu prirodnim svjetlom to će biti savršen dio, ako nemate razmislite u ugradnji krovnih prozora, neka VELUX bude vaš izbor.

A ukoliko imate vertikalne prozore krevet možete staviti ispod prozora kako biste imali više prostora iznad glave. Prozorska daska se može koristiti kao noćni ormarić.

 

Dodajte ugradbene ormare

Ako spavaća soba ima jedan ravni zid, možete odabrati ugradbene ormare. Možete postaviti svoj krevet ispod ormara i tako osloboditi prostor za radni stol ili kutak za čitanje.

Ova skandinavska spavaća soba u potkrovlju možda ima kose stropove, ali prepuna je prostora za pohranu. Krevet je postavljen uz ormar s otvorenim spremištem iznad, tako da vam ne trebaju noćni ormarići. Ova spavaća soba s kosim stropovima savršen je primjer kako svojoj spavaćoj sobi u potkrovlju možete dodati spremište.

Dodajte prostor za pohranu ispod kosog zida spavaće sobe

Prostor ispod kosog zida spavaće sobe nije uzalud potrošen. Ovi nezgodni prostori lako se mogu iskoristiti za vaš ormar, police za knjige ili druga rješenja za pohranu.

Ormari po mjeri

Ormar izrađen po narudžbi najelegantniji je način dodavanja ormara ispod kosog stropa. Nema neugodnih ostataka iznad ormarića.

U ovoj spavaćoj sobi DIY otvoreni ormar dodan je u spavaću sobu u potkrovlju. Bojanjem u istu boju kao i ostatak spavaće sobe stvarate skladan i manje pretrpan izgled (iako se radi o otvorenom ormaru).

Gotovi ormari

Neki ormari dolaze u različitim visinama. Mogu se postaviti ispod kosog stropa. Stvara razigraniji, ali još uvijek skladan izgled spavaće sobe. A “preostali” prostor iznad ormara i dalje se može koristiti za uređenje doma s kutijama za pohranu.

Viseći stalak za odjeću

Na kosom stropu pokraj kreveta visi DIY stalak za odjeću. Stvara otvorenije i minimalnije spremište za odjeću umjesto ormara.

Police za knjige ispod kosog zida spavaće sobe

Isti je princip kao i ormari, ali prostor ispod kosog zida također je savršen za police za knjige. Možete ili sami izraditi police za knjige ili pronaći namještaj koji se dobro uklapa.

Stavite svoj stol ispod kosog stropa

Prostor ispod kosog stropa možda nije dovoljno visok za stajanje, ali ponekad je dovoljno visok za radni prostor. Također možete kombinirati radni stol s ormarom izrađenim po narudžbi kao što ste mogli vidjeti ranije u ovom članku.

Nemojte se bojati boja

Nemojte se bojati koristiti boju u spavaćoj sobi u potkrovlju. Za najudobniji izgled trebali biste obojiti zidove i strop.

Grede u potkrovlju – odlična ideja!

Grede definitivno daju autentičnosti prostoru.

Dodajte lampice kako biste stvorili udobnu spavaću sobu

Dobar savjet za stvaranje ugodne sobe! Lampice stvaraju gotovo čaroban izgled vaše sobe.

Dodajte nišu za dodatnu pohranu

Skladištenje može biti teško u spavaćoj sobi u potkrovlju, ali niše su izvrstan i minimalistički način dodavanja više prostora za pohranu u spavaćoj sobi.

Tekstil za ugodan kutak

Najbolji način da sobi dodate udobnost je slojevitim tekstilom. Napunite svoju sobu jastucima, pokrivačima i prostirkama kako biste stvorili ugodan izgled. Također možete dodati tekstil na svoj (kosi) zid za još topliji doživljaj.

Dodajte police

Dodajte police izrađene po narudžbi na kosi strop kako biste stvorili dodatno spremište ili ga upotrijebili za ukras.

Izvor: https://www.thenordroom.com/

Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli i da će i potencijal vaše spavaće sobe u potkrovlju biti iskorišten i da ćete imati savršen kutak za odmor i uživanje.

Za sva dodatna pitanja o gradnji, renoviranju, adaptaciji potkrovljasavjete i besplatnu tehničku podršku  kontaktirajte nas putem mail adrese info@potkrovlje.ba ili direktno na našoj Facebook ili Instagram stranici.

Rado ćemo Vam odgovoriti na pitanja, pomoći sa korisnim savjetima, pružiti tehničku podršku te napraviti besplatnu kalkulaciju potrebnog materijala za izgradnju.

Izolacija

Zašto vuna NE MOŽE BEZ FOLIJE kod izolacije potkrovlja?

Ako želite zdrav i udoban život u svom potkrovlju, morate ga izolovati mineralnim vunama. Isto tako, trebalo bi da znamo da samo postavljanje mineralnih...

12 razloga za izolaciju potkrovlja mineralnom vunom Knauf Insulation!

Izolacija se uglavnom radi jednom u životu i zato je treba uraditi najbolje i najkvalitetnije moguće. Na tržištu je mnogo opcija, a proizvodi kompanije...

IZOLACIJA FASADE

Toplinska izolacija vanjskog zida (fasade) ključni je element kod toplinske, protupožarne i zvučne zaštite stambenih objekata. Toplinski gubici kroz vanjske zidove u prosjeku predstavljaju...

Vaša pitanja: Izolacija krovišta i zidova brvnare

Danas sa vama dijelimo pitanje našeg pratioca Zlatka: Pitanje: "Poštovani, U mojim ranijim obraćanjima, Vaši savjeti u pogledu vrste kamene vune, paropropusne-vodonepropusne  folije i parne brane su...

Vaša pitanja: Izolacija tavana iznad stana

I danas sa vama dijelimo savjete naših stručnjaka! Ukoliko i vi imate potrebu sa nama podijeliti neki slučaj gdje ste u nedoumici prilikom gradnje...

Zašto nam je potrebna zaštita od buke?

Posljednjih godinu i po dana ostavili su velike posljedice na nas. Konačno smo zdravlje i vlastitu dobrobit stavili u središte svega što radimo i...

Krovni prozori

Smart Home rješenja za unapređenje potkrovlja

Potkrovlje ima značajan potencijal za transformaciju vašeg životnog prostora u udobnije i efikasnije okruženje. Jedan od ključnih aspekata unapređenja vašeg potkrovlja leži u ugradnji...

Zašto su roletne važne (i) za krovne prozore

Topli i sunčani ljetni dani su fantastični, ali direktna sunčeva svjetlost može zagrijati vaš dom do nepodnošljivih temperatura. Za najbolju zaštitu od toplote, sunčeva...

Kako čistiti i održavati VELUX krovne prozore

Krovni prozori ne samo da unose prirodno svjetlo u naše domove, već i daju estetsku privlačnost i funkcionalnost životnim prostorima. VELUX, renomirani proizvođač ovih...

Uobičajene zablude o zamjeni krovnih prozora – konačno su razotkrivene

Kada je reč o projektima unapređenja doma, zamjena krovnih prozora, često se vezuje za čitav niz zabluda koje mogu odvratiti vlasnike kuća od preuzimanja...

Kreiranje omiljenog prostora u potkrovlju

Svi želimo da živimo u domu koji nam savršeno odgovara. Mjesto u koje kada uđemo možemo da se osjećamo kao da smo stigli na...

10 ideja za krovne prozore u kupaonici

Sve više postajemo svjesni uloge dnevne, prirodne svjetlosti u našem životu, svim benefitima koje prirodna svjetlost ima na naš organizam, kako na naše tijelo...