O NAMA | KONTAKT

Sve što ste htjeli da znate o staklenoj vuni

Staklena mineralna vuna – porijeklo

Staklena vuna spada u grupu mineralnih vuna zbog svog mineralnog porijekla, tačnije – nastaje od staklene šljake i pijeska, odnosno od kvarca i krečnjaka. Specifično je da se u njenoj proizvodnji koristi i visok sadržaj reciklata.

Sirovine se tope na visokim temperaturama i dobija se “lava” koja se uz pomoć centrifugalnih točkova ispreda u fina dugačka vlakna. Ova vlakna se talože u filc (nalik mekanom jastuku), kome se dodaje revolucionarno vezivo sa ECOSE® Technology, od koga dodatnom obradom nastaje finalni proizvod – rolne ili ploče staklene mineralne vune za odličnu izolaciju doma.

 

Činjenice i zablude o staklenoj vuni

Čak i danas, u eri opšte informisanosti, postoje dezinformacije u vezi sa mineralnim vunama.

Još uvijek se ponegdje može čuti kako je staklena mineralna vuna na lošem glasu. Odakle ovo potiče? Nekadašnja tehnologija proizvodnje i pakovanja ovog građevinskog proizvoda su uglavnom zaslužni za negativnu asocijaciju kad je riječ o staklenoj vuni. Ona je pakovana u džakove, vlakna su bila nedovoljno obrađena, oštra i debela, i pri rukovanju su iritirala kožu i sluznicu.

Međutim, u posljednjih nekoliko decenija svi svjetski proizvođači su unaprijedili tehnologiju proizvodnje, pa je staklena vuna postala bezbjedan proizvod, a po svojim svojstvima i neizbježan proizvod na gradilištima.

Knauf Insulation je prvi otišao i korak dalje – 2009. je lansirao Ecose®Technology – revolucionarnu tehnologiju veziva koja se primjenjuje u proizvodnji staklene i, od 2016. god. u proizvodnji kamene mineralne vune, a koja podrazumjeva upotrebu isključivo materija kojih u prirodi ima u izobilju.

U toku proizvodnje vuni se ne dodaje formaldehid, akrili niti boje. Rezultat je upečatljiv: ova tehnologija staklenoj vuni daje dodatnu mekoću, smanjuje prašenje i omogućava lakše rukovanje. Dodatno, materije iz prirode su uticale da vuna ima prirodnu braon boju, zbog čega je prepoznatljiva i jedinstvena na tržištu.

Za ovu tehnologiju, Knauf Insulation mineralne vune su, između ostalih priznanja, dobile i Eurofins Gold Sertifikat za kvalitet unutrašnjeg vazduha u prostorijama u kojima su ugrađene. Eurofins je vodeća međunarodna grupacija laboratorija koja proučava i ispituje industrijske proizvode, a zlatno odličje je najviše što neki proizvod može dobiti u svojoj kategoriji.

Od 2006. godine, Knauf Insuation proizvodi posjeduju i sertifikat EUCEB – dokaz da su klasifikovani kao nekancerogeni materijali. Svi koji rukuju našim materijalima ili borave u prostorijama u kojima su oni ugrađeni su u potpunosti bezbjedni.

Staklena mineralna vuna – prednosti

Staklena vuna Knauf Insulation je laka za manipulaciju, pakovanja su komprimovana i paletizovana, te zauzimaju manje mjesta na stovarištima.

To je kompaktan materijal, odličnih termičkih karakteristika, negoriva je (štiti vas od požara) i hidrofobna (ako i dođe u dodir sa vodom, pustite da se osuši i nastavite sa korišćenjem, neće izgubiti ništa od svojih izvanrednih karakteristika).

Svojom elastičnošću je predodređena da se lako prilagođava svim površinama i oblicima, te jednostavno prijanja uz konstrukciju i instalacije čime se smanjuje mogućnost eventualnog stvaranja toplotnih i zvučnih mostova.

Staklena mineralna vuna kao izolator

Ovaj izuzetni materijal ima odlične termičke karakteristike (na našem tržištu se mogu naći vune različitog koeficijenta toplotne provodljivosti, od 0,044 W/m.K pa do 0,032 W/m.K – što manji broj, to bolje karakteristike). Zbog svoje mekoće i elastičnosti, preporučuje se za izolaciju mjesta koja nisu izložena pritisku, kao što su kosi krovovi, tavanice koje se ne koriste, pregradni zidovi, ventilisane fasade.

Osim toga što savršeno balansira temperaturu, pa je u prostorima izolovanim ovom vunom ljeti prijatno svježe a zimi toplo, staklena mineralna vuna pruža i odličnu zvučnu izolaciju zidova. Posebno je primjenjiva u suvomontažnim sistemima pregradnih zidova sa gips-kartonskim pločama i veoma lako se postavlja. Negorivost ovog materijala svrstava staklenu vunu u klasu reakcije na požar A1 – tj. negoriv materijal, a što je još važnije od kategorizacije jeste činjenica da, ukoliko dođe do požara – ovaj materijal spriječava njegovo dalje širenje.

Zašto staklena vuna?

Sve prethodno rečeno o ovom izolacionom materijalu bi trebalo da je dovoljan odgovor na ovo pitanje. No, nije na odmet ponoviti najvažnije.

Staklena mineralna vuna, gledajući sa stanovišta njene cijene, termofizičkih karakteristika, uštede energije, smanjene emisije CO2 u atmosferu (kako tokom proizvodnje, tako i tokom eksploatacije proizvoda kroz smanjenu potrebu za grijanjem i hađenjem) i brzine ugradnje, predstavlja jedan od najboljih izolacionih materijala po ukupnim karakteristikama. Odličan odnos cijene i kvaliteta doprineo je da ovaj materijal postane jedan od najpopularnijih izolacionih materijala u svijetu.

Staklena vuna i životna sredina

Održivost, smanjenje emisije CO2, ekološki uticaj na životnu sredinu – termini su bez kojih se danas ne može planirati pa ni zamisliti ozbiljna gradnja. Dobra vijest je da staklena mineralna vuna predstavlja pravog malog ekologa: jednom kada ugradite staklenu vunu u svoj dom, imate smanjene potrebe za grijanjem i hlađenjem, trošite manje energenata, pa vaš objekat ispušta manje štetnih materija u okolinu.

Ili, da to izrazimo na drugi način: ugrađena staklena mineralna vuna sa Ecose tehnologijom u toku svog životnog vijeka spriječi emisiju CO2 u atmosferu 121 put više, nego što se potroši prilikom njene proizvodnje, transporta i ugradnje. Nije loše, zar ne?

Kontaktirajte KNAUF INSULATION stručnjake za besplatne savjete!

Za sva dodatna pitanja, savjete, besplatnu tehničku podršku ili proračune, kontaktirajte nas putem linka: https://www.knaufinsulation.hr/pitajte-nas-0 ili na mail adresu: kakoizolirati@knaufinsulation.com.

Najbliže prodajno mjesto KNAUF INSULATION proizvoda za izolaciju možete pronaći OVDJE.

Rado ćemo Vam odgovoriti na pitanja, pomoći sa korisnim savjetima, pružiti tehničku podršku te napraviti besplatnu kalkulaciju potrebnog materijala za izgradnju.

Izolacija

12 razloga za izolaciju potkrovlja mineralnom vunom Knauf Insulation!

Izolacija se uglavnom radi jednom u životu i zato je treba uraditi najbolje i najkvalitetnije moguće. Na tržištu je mnogo opcija, a proizvodi kompanije...

IZOLACIJA FASADE

Toplinska izolacija vanjskog zida (fasade) ključni je element kod toplinske, protupožarne i zvučne zaštite stambenih objekata. Toplinski gubici kroz vanjske zidove u prosjeku predstavljaju...

Vaša pitanja: Izolacija krovišta i zidova brvnare

Danas sa vama dijelimo pitanje našeg pratioca Zlatka: Pitanje: "Poštovani, U mojim ranijim obraćanjima, Vaši savjeti u pogledu vrste kamene vune, paropropusne-vodonepropusne  folije i parne brane su...

Vaša pitanja: Izolacija tavana iznad stana

I danas sa vama dijelimo savjete naših stručnjaka! Ukoliko i vi imate potrebu sa nama podijeliti neki slučaj gdje ste u nedoumici prilikom gradnje...

Zašto nam je potrebna zaštita od buke?

Posljednjih godinu i po dana ostavili su velike posljedice na nas. Konačno smo zdravlje i vlastitu dobrobit stavili u središte svega što radimo i...

Šta su toplinski gubici i kako ih smanjiti?

Odlučili ste sagraditi ili obnoviti kuću i susreli ste se s pojmom toplinske izolacije i pitate se šta je to i koju funkciju ima?...

Krovni prozori

Zašto su roletne važne (i) za krovne prozore

Topli i sunčani ljetni dani su fantastični, ali direktna sunčeva svjetlost može zagrijati vaš dom do nepodnošljivih temperatura. Za najbolju zaštitu od toplote, sunčeva...

Kako čistiti i održavati VELUX krovne prozore

Krovni prozori ne samo da unose prirodno svjetlo u naše domove, već i daju estetsku privlačnost i funkcionalnost životnim prostorima. VELUX, renomirani proizvođač ovih...

Uobičajene zablude o zamjeni krovnih prozora – konačno su razotkrivene

Kada je reč o projektima unapređenja doma, zamjena krovnih prozora, često se vezuje za čitav niz zabluda koje mogu odvratiti vlasnike kuća od preuzimanja...

Kreiranje omiljenog prostora u potkrovlju

Svi želimo da živimo u domu koji nam savršeno odgovara. Mjesto u koje kada uđemo možemo da se osjećamo kao da smo stigli na...

10 ideja za krovne prozore u kupaonici

Sve više postajemo svjesni uloge dnevne, prirodne svjetlosti u našem životu, svim benefitima koje prirodna svjetlost ima na naš organizam, kako na naše tijelo...

Trendy dekoracija za praznike 2023.

Kako se praznična sezona približava, vrijeme je da u svoj dom unesete toplinu i šarm novogodišnjih praznika. Ove godine, trendovi u kućnom dekoru okreću...